AK Parti Bakırköy İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen istişare toplantısında Küçükçekmece, Bahçelievler ve Bakırköy’den geçen Ayamama Deresiyle ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Ayamama basit bir kanal olmaktan çıkacak ve bu bölgenin önemli bir aksı ve buluşma noktası olacak. Hedefimizi 2018 yılı sonu gibi bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Bakırköy İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen 16 Nisan Referandum İstişare Toplantısına katıldı. Bakırköy Spor Kulübü Vakfı Tesislerinde düzenlenen programa, ilçede görev alan meclis üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Başkan Kadir Topbaş, program kapsamında yaptığı konuşmada Bakırköy’e yapılacak yatırımların müjdesini vererek, Ayamama Deresi ıslahı ve yeşil alan düzenleme projesini açıkladı. Başkan Kadir Topbaş, animasyon görüntüleri ortaya çıkan Ayamama Deresi’nin projenin tamamlanmasının ardından önemli bir buluşma noktası olacağını söyledi.

"Ayamama Deresi çalışmasını 2018 yıl sonu itibariyle bitirmeyi hedefliyoruz"

Bakırköy’de düzenlenen programda Ayamama Projesini açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Ayamama basit bir kanal olmaktan çıkacak ve bu bölgenin önemli bir aksı ve buluşma noktası olacak. Ayamama Deresi geçtiğimiz yıllardan bugüne kadar tartışılan, belediye başkan olan her adayın bu Ayamama Deresi’ni konuştuğunu biliyorum. Ben de 1996 yılında başkanlık dönemimde bahsetmiştim. Evsel ve sanayi atıklarıyla kirletilen ve taşkınlarla sıkıntı yaşanan bir yer olarak biliniyor. Burası dünyanın en güzel yerlerinden biri haline gelecek. Hedefimizi 2018 yılı sonu gibi bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.

"Teknelerle Bakırköy İDO İskelesinden ulaşabilme imkanı var"

Ayamama Deresi için mükemmel bir proje yapıldığını söyleyen Başkan Kadir Topbaş, "Bir kanalet olmaktan çıksın. Gerçek anlamda bir dere yatağı olsun. Bir hayat olsun balık kuşlarıyla dereler güzellik olarak ortaya çıksın. Taşkınlıklar olmayacak şekilde ortaya çıksın dedik. Bakırköy için çok önemli bir çalışma ve destinasyon alanı olacak. Teknelerle Bakırköy İDO İskelesinden ulaşabilme imkanı var ve mükemmel bir proje alanı ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Ayamama Deresi düzenleme çalışmasında neler yapılacak

Bakırköy, Bahçelievler ve Küçükçekmece ilçeleri içerisinde bulunan Ayamama Deresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen rekreasyon projesi ile önemli bir yaşam merkezi haline gelecek. Özellikle Osmanlı döneminde, çevresindeki bostanlar, bahçeler ve çiftlikler için önemli bir su kaynağı olan Ayamama Deresi, hayata geçirilen proje ile hak ettiği değerine yeniden kavuşmuş olacak. Ayamama Deresi Düzenleme Projesi kapsamında, atık suların ileri teknolojik arıtma sistemlerinde arıtılarak dereye verilmesiyle derenin temizlenmesi sağlanıyor. Böylece dere ve çevresindeki canlı çeşitliliği arttırılmış olacak. Proje ile Ayamama Deresi ve çevresi geçmişte olduğu gibi yeniden "kuş yolu" olma özelliğine kavuşacak. Böylelikle, hem yaşamın canlanması konseptiyle bölge kuşlarının Türkiye’de kalması hem de derede su canlılarının yaşayabileceği sürdürülebilir bir çevre ortaya çıkarılması sağlanacak.

Projede 3 farklı kotta engelli yürüme yolları yapılacak

Su taşkınlarının önüne geçen dere ıslahıyla ikiye bölünmüş olan Bakırköy ilçesinin yer yer yaya köprüleriyle ve dere çevresindeki geçişlerle birleştirilmesi de sağlanacak. Ayrıca, Küçükçekmece ilçe sınırından başlayarak Marmara Denizi’ne kadar ulaşan proje alanında dere boyunca 3 farklı kotta engelli erişimine de izin veren yürüme yolları yapılacak. Böylece yayalar proje başlangıcından sonuna kadar kesintisiz ulaşıma sahip olacak.

Ayamama Deresi’ne deniz yolu ile ulaşım mümkün olacak

Proje kapsamında taşıt ve demiryolu köprüsünün yanı sıra peyzaj ana temasını temsil eden leylek boynu çelik yaya köprüsü de yapılacak. Bölge, pek çok spor alanıyla da aktif yaşamın merkezi olacak. Proje kapsamında planlanan düzenlemelerden biri de, Ayamama Deresine deniz yolu ile ulaşım mümkün olacak. Marmara Denizi’nden, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ve İstanbul Fuar Merkezine, deniz taksi ve tekne gibi deniz araçlarıyla yeni bir ulaşım yolunun oluşturulması amaçlanıyor.

Proje tamamlandığında Ayamama Deresi, içinden temiz suların geçtiği, çevresi çeşit çeşit bitkilerle bezenmiş yemyeşil bir ekolojik alana dönüşürken, vatandaşların sazlıklara gelen kuşlar ve kelebekler eşliğinde suda yüzen balıkları seyrettiği, süs şelalelerine bakarak suyun dinlendirici özelliğinden istifade ettiği, gölgeli ağaçların altında gezindiği, çocukların suyla kaynaşarak balıklarla oynadığı, küçük gölet alanları ve spor tesislerinin yer aldığı keyifli sosyal bir çevre ortaya çıkmış olacak. Ayamama Deresinde su taşkınlarının önüne geçmek amacıyla 5 bin 650 metre dere ıslahı tamamlandı. 2 bin 650 metrelik ıslah çalışması ise devam ediyor.
Kaynak: iha