Sivas’ta 90’lık delikanlı, tek bacağı ile tespih satarak geçimini sağlıyor.

Sivas’ta 92 yaşındaki Muhammet Mustafa Engin son üç yıldır geçimini sağlayabilmek için engelli aracı ile cami önlerinde tespih satıyor. Engin, tek bacağı olması ve ilerleyen yaşına rağmen çalışma azmiyle dikkat çekiyor. 16 yıl önce eşini kaybeden ve sekiz çocuğu bulunan yaşlı adam tek başına yaşıyor. Geçimine çiftçilik ile sağlarken üç yıl önce evinde geçirdiği bir kaza sonucu bacağı kırılan ve kırılan bacağı tedavi edilemeyince yerinden kesilen yaşlı adam boş durmamak ve geçimini sağlamak için temin ettiği engelli aracı ile şimdi cami önlerinde tespih satıyor.

"Ekmek parası için mecburum"

İlginç hayat hikayesini anlatan yaşlı adam ekmek parası için çalışmaya mecbur olduğunu belirterek, "Horasanlıyız. Dedelerimiz Horasan’dan gelip Sivas’a yerleşmiş. Ben 98 yaşlarındayım. 8 yıl askerlik yaptım. Hanımım 16 yıl önce vefat etti. 6 oğlum 2 kızım var. Hepsini yuvadan uçurdum. Ben tek başıma yaşıyorum. Bu yaşta çalışmak zor gelmiyor. Büyüklerimiz derdi ki, ’ayaklarını sıcak tut başını serin. Kendine bir iş bul düşünme derin derin.’ Ben kahveye gidemem. Gazinoya gidemem. Birada vakit geçiriyorum. Ekmek parası için buna mecburum. Aç olursan her cefaya katlanırsın. Aç olmazsan katlanmazsın. İsmet Paşa dört kişiye bir somon verirdi. Birer adet de patates verirdi. Bir çift ayakkabıyı altı yıl giyerdik. O günleri unutmadık. Şimdi halk birbirini tanımıyor. Küçük büyüğünü büyük küçüğünü bilmiyor. Yaradanı tanımıyorlar" dedi.

Gençlere altın niteliğinde nasihat

Gençlere nasihatlerde bulunan Engin, "Onun için gençlere tavsiyem. Az yiyin. Temiz giyinin. Vatanınıza sahip çıkın. Silah yoktu. Atalarımız bu vatanı kazma, kürek ile kazandı. Şimdikiler kendileri kazandı sanıyor. Yanlarında silah patlasa kaçarlar. Vatan için vuracak vurulacaksın ki vatan olsun. Şimdi var mı öyle delikanlı. Ben yarı adamım. Bir bacağım yok. Evde yalnız yemeğimi yedikten sonra siniyi taşırken düştüm bacağım kırıldı. Tedavi edilemeyince kestiler. Ben yatmayı sevmem. Çalışmak isterim. Gece gündüz çalışmak isterim. Ama kaderde bu varmış. Kimseye bir şey diyemem" şeklinde konuştu.
Kaynak: iha