Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yunanistan'la yaşanan tekne krizine çözüm bulmak için Yunanistan Denizcilik Bakanı Panagiotis Kouroumplis ile 12 Ekim'de Atina'da bir araya gelecek.

Son aylarda Yunanistan’ın Kos ve Rodos Limanları'na sefer yapan Türk bayraklı ticari yatların Paris Memorandumu (Paris MoU) kapsamında yapılan denetimler sonucu, Yunan PSC müfettişleri tarafından tutuklanmasıyla birlikte, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, konuyla ilgili olarak önlem almış, Yunan adalarına sefer yapan Türk bayraklı ticari yatların ve düzenli sefer yapan yolcu gemilerinin liman çıkışları yasaklanmıştı. Yaşanan tekne krizinin çözüm bulması amacıyla, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 12 Ekim'de Yunan mevkidaşı Panagiotis Kouroumplis ile Atina'da bir araya gelecek.

Türkiye'nin "beyaz bayrak" statüsünden "gri bayrak" statüsüne düşme riskine karşı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türk bayraklı ticari yatların 25 Eylül 2017’den, düzenli sefer yapan yolcu gemilerinin ise 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren, Yunanistan karasularına sefer yapmasının yasaklarken, liman çıkışlarına izin verilmeyeceği belirtilmişti.

'Türkiye ve Yunanistan arasındaki deniz turizmi ve gemiciliğin kalkınması iki ülkenin ortak çıkarınadır'

Görüşmede iki ülke arasında yaşanan tekne ve yatlara ilişkin sorunun ele alınacağını belirten Kouroumplis, "Sahillerde denizciliğin güvenliği ve çalışma koşullarını kapsayan, uluslararası ve ulusal hukuk çerçevesinde karşılıklı yarar sağlayan iş birliğinin daha da geliştirilmesini ele alacağız." dedi.

Kouroumplis, son dönemde ortaya çıkan meselelerin iki ülke arasındaki diyalog çerçevesinde incelendiğine işaret ederek, "İki ülkenin de ekonomisini ve halklar arasındaki iletişimi güçlendiren Türkiye ve Yunanistan arasındaki deniz turizmi ve gemiciliğin kalkınması iki ülkenin ortak çıkarınadır." değerlendirmesinde bulundu. 

Ahmet Arslan ise görüşmeyle ilgili olarak; ''Beklentim ve umudum o ki 12'si itibariyle gerekli mutabakatı sağlayarak 24 metre ve 12 yolcunun üzerindeki gemilere gerekli denetimleri yapsınlar, hiç itirazımız yok ancak ticari yatları o statüde sayıp denetim yapmamaları konusunda orada mutabakata varacağımızı umuyoruz. Sonunda 12'sinde onun kararını vermiş olacağız. Yine 12'si sonrası da yolcu taşıyan tekneler var. Bugüne kadar karşılıklılık ilkesi çerçevesinde anlayışla güzel bir işbirliği devam ettirdik. Orada da 12'sinden sonra yolculara bilet satılmasın ki bu süreç devam edecek olursa biz durduracağız, öyle olunca yolcular mağdur olmasın diye 12'sinden itibaren yolcu bileti satılmasın dedik." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim