Van Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Osman Uçar, kış aylarının gelmesiyle birlikte teorik ve uygulamalı eğitimlerini arttırdıklarını belirterek kışa hazır olduklarını söyledi.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan AFAD Müdürü Osman Uçar, kış aylarında en fazla sıkışmalı trafik kazası ve çığ olaylarına müdahale ettiklerini söyledi. Türkiye genelindeki 11 arama kurtarma birliğinden birinin Van’da bulunduğunu hatırlatan Uçar, “AFAD İl Müdürlüğü olarak arama kurtarma birliğimizle birlikte kış aylarına yönelik tüm çalışmalarımızı tamamlayarak, ekiplerimizi daha aktif ve donanımlı hale getirdik. Birliğimizde bulunan ve birçok derecesi olan canlı arama köpeklerimiz, nitelikli kadromuz ve profesyonel araçlarımızla kışa hazırız” dedi.
24 saat esasına göre çalıştıklarını ifade eden Uçar, “Kış aylarıyla birlikte özellikle bölgemizde çığ ve trafik kazalarıyla alakalı olaylara hızlı bir şekilde müdahale etmekteyiz. Çığ olaylarıyla alakalı özellikle Bahçesaray ilçemizde geçmişte birçok olaya müdahale ettik. Ayrıca önceki yıl Bitlis ilimizde yaşanan bir çığ olayına ekibimiz müdahale etmiş ve köpeklerimizin de aramaları neticesinde iki vatandaşımız sağ olarak kurtarılmıştı. Köpekli aramaların dışında çığla alakalı sinyal verici ve alıcı cihazlarını da kullanmaktayız. Malum bazen kendimiz de çığa maruz kalabilmekteyiz. Ayrıca sondaj cihazları dediğimiz cihazlarımızı da bu tür çalışmalarımızda kullanmaktayız” diye konuştu.
Uçar, kış aylarında sıkça yaşanan olaylardan bir tanesinin de kayalık bölgelerde mahsur kalan dağcılar ya da hayvanların kurtarılması olduğuna dikkat çekti.

“7 gün 24 saat göreve hazırız”
Türkiye’deki 11 arama kurtarma birliğinden birinin Van’da bulunduğunu anlatan Arama Kurtarma Birlik Müdürü Necati Sever de, “Arama kurtarma birliği olarak 7 gün 24 saat göreve hazırız. Herhangi bir afet durumunda 112’den bize gelen ihbar doğrultusunda ekiplerimiz gece gündüz demeden olay yerine intikal ederek, hızlı bir şekilde vakaya müdahale etmektedir. Bunun en son örneğini Siirt’in Şirvan ilçesinde yaşanan maden faciasında gördük. Facianın ilk gecesinden itibaren Naz ve Şıla adlı canlı arama köpeklerimizle bir ekibimiz olaya müdahale etmek üzere helikopterle olay yerine gitti. Çalışmalar tamamlanıncaya kadar da burada aktif olarak faaliyetlerimiz sürdürdük” şeklinde konuştu.

“Canlı arama köpeğimiz Naz, uluslararası derecelere sahiptir”
Arama kurtarma faaliyetlerine 2 canlı arama köpeği, 60 arama kurtarma teknisyeni ve nitelikli araçlarla hazır beklediklerini anlatan Sever, “Olaylara müdahalede köpeklerimizin rolü büyüktür. Elimizde bulunan Naz adlı köpeğimiz, Uluslararası Arama Kurtarma Grubu İNSARAG tarafından 3. sırada yer almaktadır. Bölgemizde ise bu köpeğimiz 1. sırada yer almaktadır. Birçok arama kurtarma tatbikatında birinciliği ve ikinciliği olan bu köpeğimiz, 2011 depreminde de aktif olarak rol aldı. Bu anlamda da bizlere çok büyük faydaları dokunmaktadır. Naz ve Şıla adlı iki köpeğimiz var. Şıla, Naz’ın yavrusudur. Bu da neredeyse annesi kadar başarılı bir köpektir. Onun için bir olayda eğer kazazedemiz canlı ise köpeğimiz birkaç saniye içerisinde müdahale etmekte ve kazazedemizi kısa sürede kurtarabilmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Çığ ve tırmanış eğitimleri verdiklerini anlatan Arama Kurtarma Teknisyeni Murat Okumuş ise bölgede kar yağışı ile birlikte hizmet içi eğitimlerini teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirdiklerini belirterek, “Arkadaşlarımıza çığ ve diğer arama kurtarma boyutuyla her türlü detaylı eğitimleri vermekteyiz. Ekip olarak tamamen kış koşullarına hazır bir şekilde beklemekteyiz” diye konuştu.
Kaynak: iha