‘ADVENT’ denizin altına inecek! HAVELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı geliştirdi

Dünyadaki en iyi savaş yönetim sistemleri arasında gösterilen, HAVELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca geliştirilen Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi ADVENT Preveze sınıfı denizaltılara entegre edilecek.

TCG Kınalıada’nın ardından Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu’ya entegrasyon çalışmaları süren ADVENT, TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen, Meteksan Savunma’nın elektronik donanım ve yazılımlarının da yer aldığı Milli Üretim Entegre Sualtı Savaş Yönetim Sistemi Preveze Sınıf Uygulaması MÜREN-PREVEZE ile birleştirilerek denizaltılara entegre edilecek.

HAVELSAN, Müren-Preveze projesinde, akustik olmayan sensörlerin (AKOS) entegrasyonunu gerçekleştiriyor. Advent tabanlı Link 11, Link 22, Simple, Jreap çoklu taktik data link sistemleri ve Wais alt sistemlerinin en etkin seviyede sisteme entegrasyonunu sağlayan HAVELSAN, Karaya Konuşlu Test Sistemi üzerinde performans testlerinin ve işlevsel testlerin ilk kabul aşamasını, TÜBİTAK yetkililerinin katılımıyla başarıyla tamamladı.

10 milyon satır kod yazılan ve 50’ye yakın farklı sistemle bütünleştirilen Advent Savaş Yönetim Sistemi’nin içine farklı görevleri olan 500’e yakın uygulama eklendi. Komuta heyetinin komuta ve kontrol gereksinimlerini karşılayacak olan ADVENT SYS, birden fazla birime silahları ve sensörleri ortaklaşa kullanarak harp etme yeteneği kazandıracak. Ani tepki gerektiren durumlarda donanmanın daha hassas ve daha hızlı karar vermesini sağlayacak sistem, tüm donanmanın daha koordineli bir şekilde çalışmasını sağlayacak.

ADVENT nedir?

Türk Deniz Kuvvetlerinin harekât sahasındaki hâkimiyet ve etkinliğini en üst düzeye çıkaracak Yeni Nesil Milli Savaş Yönetim Sistemi ADVENT SYS;

– Tam bütünleşik taktik veri linkleri 11/16/22, SIMPLE, JREAP ve VMF işlevlerine tüm operatör konsolları üzerinden erişimin mümkün olacağı,

– Tek gemi yerine kuvvet odaklı,

– Ağ destekli harekât yaklaşımının gerektirdiği ihtiyaçlara cevap veren,

– Karar destek sistemleri ile kullanıcının süratli ve doğru karar vermesini kolaylaştıran,

Yeni silah ve sensörlerin kullanımında esnek bir yapıyı hedefleyen, tamamen milli ve yerli bir savaş yönetim sistemidir. Çoklu görev profillerine ve çeşitli platform tiplerine uyan modüler bir yapıda geliştirilmiş olup bu hali ile platformdan bağımsız sistemdir.

Sistem, ölçeklendirilebilen açık mimari yapısıyla, hedeflenen suüstü, sualtı ve hava platformları ile kara tesislerine uygun bir şekilde özelleştirilebiliyor.

defenceandtechnology.com

Editör: TE Bilişim