WASHINGTON (AA) – ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, Libya’da ABD savaş uçaklarının hedef aldığı DAEŞ kampının yaklaşık 60 kişinin eğitildiği örgütün “oldukça yeni bir kampı” olduğunu söyledi.

Cook, Pentagon’da düzenlendiği basın toplantısında, gazetecilerin ABD savaş uçaklarının Libya’da DAEŞ’e yönelik gerçekleştirdiği saldırısına ilişkin sorularını yanıtladı.

Hava saldırısında Sabrata kenti yakınlarındaki DAEŞ’in eğitim kampı ile önceki yıl Bardo Müzesi’nde gerçekleştirilen saldırıyla bağlantılı örgütün Libya’daki üst düzey yöneticilerinden Nureddin Kuşhan’ın hedef alındığını belirten Cook, saldırının, DAEŞ’in kendini gösterdiği her yerde vurulacağına yönelik taahhütlerinin kanıtı olduğunu kaydetti.

Cook, “Kendilerini gösterdikleri her yerde DAEŞ’le mücadele edeceğimizi açıkça ifade ettik. ABD’ye doğrudan tehdit oluşturuyorlardı. ABD’ye ve müttefiklerimize karşı saldırı yapılması teşvikinde bulunuyorlardı. Ulusal güvenliğimizi korumak için onlarla mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

Başkan Cook, ABD uçaklarının saldırıda İngiltere’nin hava üssünün kullanıldığı bilgisi verdi.

Saldırıda insanlı ve insansız hava araçlarının kullanıldığını belirten Cook, güvenlik gerekçesiyle özellikle hangi uçakların kullanıldığını açıklamayacaklarını aktardı.

Kentin kırsal kesiminde yer alan kampta yaklaşık 60 kişinin eğitim gördüğünü dile getiren Cook, “Bu kamp oldukça yeni bir tesisti. Burayı son birkaç haftadır yakından izliyorduk. Daha büyük bir tehdit oluşturmadan bu tesise saldırdık” ifadesini kullandı.

Libya’da, DAEŞ’in bu kampa benzer başka eğitim noktalarının bulunduğuna inandıklarını kaydeden Cook, saldırının Savunma Bakanı Ashton Carter’ın önerisini takiben ABD Başkanı Barack Obama’nın talimatıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

Cook, saldırının 2001 yılında terör örgütleriyle mücadele kapsamında çıkarılan yasanın tanıdığı yetkiyle yapıldığını belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama, ABD-ASEAN zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında DAEŞ ile mücadeleyi sürdüreceklerini, bu terör örgütünün Libya'ya yerleşmesini engellemeye çalışacaklarını bildirmişti. Obama, "Libya konusunda başından beri açık oldum. El Kaide'de olduğu gibi, nereye giderse gitsin DAEŞ'in peşine düşeceğiz" ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: aa