ABD - Çin anlaşması sektöre nasıl yansıyacak?

Analistler, ABD ile Çin'in Çarşamba günü imzaladıkları ticaret anlaşmasının sektöre neler getireceğini değerlendirdi. 

Uzmanlar, imzalanan anlaşmanın denizcilik sektörü için hemen bir yükseliş getireceğinden emin değiller.

86 sayfalık anlaşma uyarınca Çin, önümüzdeki iki yıl boyunca Amerikan mal ve hizmet alımlarını en az 200 milyar dolar artırmayı kabul etti.

200 milyar dolarlık anlaşma, 77.7 milyar dolarlık üretim malları, 32 milyon dolarlık tarım ürünleri, 52.4 milyar dolarlık LNG, ham petrol, rafine ürünler ve kömür dahil olmak üzere 52.4 milyar dolarlık petrol ve enerji ürünlerini içeriyor.

Buna karşılık, ABD geçen yıl Eylül ayında 120 milyar dolarlık Çin malları listesine uygulanan vergi oranını % 7,5'e indirecek. 

BIMCO Denizcilik Analisti Peter Sand, “Bu anlaşmadan anında bir ivme beklememeliyiz. Ticaret hacmi anlaşmaya göre uygulanırsa ancak önümüzdeki yıllar için bir artış görebiliriz” dedi.

Sand ayrıca, “ Daha fazla ham petrol ve tarım ürünleri deniz yoluyla nakliye edilecek. Bu anlaşmanın başarılı olmasını ümit edelim. Ancak iki yıllık ticaret savaşından kurtulmak kolay değil ” şeklinde konuştu.

Gemi brokerliği şirketi Banchero Costa'da araştırma başkanı olan Ralph Leszczynski ise, anlaşmanın ayrıntılarının belirsiz olduğunu ve anlaşmanın gerçekleşme sürecinin  denizcilik sektörüne etkisinin yavaş ilerleyeceğini düşündüğünü ifade etti.

Editör: TE Bilişim