Gemiciler Bu Tersaneden Çıktı‏

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nca “Uluslararası Karamürsel Alp ve Kocaeli Tarihi” konulu sempozyumun ikincisi gerçekleştirildi.

Sempozyumda Kefken Tersanesi’nin kuruluşundan İzmit Saat Kulesi’nin yapımına kadar pek çok tarihi konudan bahsedildi. Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Atila Çetin konuşmasında “Kefken Tersanesi’ni anlattı.

Başlangıçta kayıtlarda Kefken adının ‘Kevgen’ olarak geçtiğine dikkat çeken Çetin, aynı zamanda balık merası olarak da bilindiğini söyledi. Çetin, “Bir tersanenin rahat işlemesi için gerekli altyapı malzemelerin çoğu Kocaeli Sancağı’nda bulunmakta. Ayrıca Kandıra bölgesinde yüzyıllar içinde birçok gemici genç bu tersanede yetiştirilmiş” dedi.19 Mayıs Üniversitesi’nden Doç Dr. Mucize Ünlü ise 2. Abdülhamit döneminde İzmit’te imar faaliyetlerini anlattı. Ünlü, 2. Abdülhamit döneminde pek çok resmi yapının inşa edildiğini, ihtiyaç duyulanın tamiratının yapıldığını söyledi.

Yeni Cuma, Sultan Orhan camilerinin Abdülhamit döneminde onarıldığını söyleyen Ünlü, deprem sonrası ağır hasar alan Fevziye Camii’nin yeniden yapıldığını da ekledi. Ünlü, “İzmit Saat Kulesi 2. Abdülhamit döneminde yapılmıştır. Yeni eğitim binaları da bu dönemde inşa edilmiştir” şeklinde konuştu.Kocaeli Yarımadası’na özgü el sanatları konusunda bilgi veren Esra Çelik de Hereke Halısı, Kandıra Bezi ve Karamürsel Sepeti’ni anlattı. Çelik, ”Geçmiş ile günümüz arasında bir bağ oluşturan el sanatları genel olarak usta-çırak ilişkisiyle devamlılığı sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim