"Gemi Taşımacılığının Cari Açığı Yok"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 21 Şubat 2007 tarihinde yapılan ve Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı genişletilmiş DTO Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, denizcilik sektörünün önemini, denizci bir aileden gelen ve denizin menfaatlerinden yararlanan bir insan olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bildiğini ifade ederek, kendileri göreve geldiğinde Denizcilik İdaresinin kendi ellerinde olmadığını, sorunlara üretilen çözümlerin de beklentilerin çok uzağında olduğunu vurguladı.

Yıldırım, meslekten gelen kişileri sektörde istihdam ettiklerini aktararak, ''İşte hep suçlandığımız kadrolaşmayı en acımasızca denizcilik sektöründe yaptık ve bundan da gurur duyuyoruz'' dedi.

Elektronik ortamda yapılan çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendiren Yıldırım, Başbakan Erdoğan'ın ''Türk halkının yaşamını kolaylaştıracağız'' taahhüdünü anımsatarak, bilgi ve iletişim teknoloji imkanlarını kullanmanın önemine işaret etti.

Bununla ilgili olarak Gemi Adamları Cüzdanı Sistemini getirdiklerini anlatan Bakan Yıldırım, ''Gemi adamlarımız için bir pasaport niteliğinde olan bu sistemi önümüzdeki ay başlatacağız. Gemi adamlarımıza bu cüzdanı dağıtacağız'' dedi.

Bakan Yıldırım, 8 bin 500 kilo metre sahil şeridindeki gemi hareketlerinin de takip edileceği bir sistem kurulduğunu belirterek, ''Bunu da bu yıl içinde devreye alacağız'' diye konuştu.

Bugünlerde çok tartışılan bir konunun, gemi taşımacılığının cari açığı arttıran bir seyir izliyor olması olduğunu aktaran Yıldırım, TÜİK verilerine göre bunun doğru olabileceğini, ancak eksik bilgilerle yapılan bir çalışmanın doğru sonuca götürmeyeceğini söyledi.

Yıldırım; şöyle dedi:

“Eğer bizim TÜİK’in yayınladığı rakamlara bakarsak bu kanaat doğru olabilir.  Ama burada eksik bilgilerle yapılan bir çalışma doğru sonuca bizi götürmez. Buradaki eksiklik nedir? Cross trade dediğimiz, üçüncü ülkeler arasında Türk armatörlerinin yaptığı taşımalar kayda girmiyor. Türk Gemileriyle sadece navlun diye beyan edilen kısmından kısmından  gümrüğe, bu kayıtlara giriyor diğerleri girmiyor. Yani burada kayıtların sağlıklı tutulamamasından kaynaklanan bir şey var. Yoksa bu işin ilmine aykırı. Sizin ticaretiniz %155 artıyor. Navlun gelirleriniz azalıyor ve bu anlamda cari açağınız var. Bu doğru değildir. Burada bir yorum hatası vardır. Bunu ifade etmek istiyorum. Detaylarla çok fazla vaktinizi almak istemiyorum.”

ÖTV indirimiyle beraber sahillerdeki taşımacılığın arttırılmasına yönelik fizibilite vermek için bir düzenleme hazırladıklarını anlatan Yıldırım, ''Yeter ki vatandaşımız ÖTV'siz uygulamadan yararlansın'' dedi.

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin gemi inşaatında dünyada 23'üncülükten 8'inciliğe yükseldiğini, tersane kurulu kapasitesinin 4 kat, istihdamın da 2 kat arttığını, bugün 120 tersanede inşa yapılır hale geldiğini belirterek, göreve geldiklerinde Karadeniz'de tek bir tersane yokken bu sayının şu anda 20 olduğunu anlattı.

Gemi inşaatının Japonya, Kore ve Çin'in kalkınmasında lokomotif sektör olduğuna, Türkiye'nin, pazarın tam ortasında yer aldığına dikkati çeken Yıldırım, ''2013 yılında gemi inşa alanındaki hedefimiz Japonya, Kore ve Çin'in ardından dünya 4'üncüsü olmak. Bunu buradan denizcilerimize söylemiş olalım, onlar da kendilerini buna göre hazırlasınlar'' diye konuştu. Bakan Yıldırım'ın bu sözleri salondakiler tarafından alkışlandı.

Türkiye'yi geleceğe taşıyacak sektörün gemi inşa sektörü olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, ''Denizcilik sektörünün büyüklüğü 3 milyar dolar olarak anılırken, bugün gemi inşa sektörü tek başına bu rakamı yakaladı'' dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim