Alıcılar özellikle tankerler ve dökme yük gemilerine ilgi gösteriyor. Gemi simsarları bu yıl şimdiye kadar 22,5 milyar dolar değerinde ikinci el alım-satım anlaşmaları yaptı.

Clarksons Research, 2022'de el değiştiren 337 petrol taşıyıcısının bilgisini verirken  Allied Shipping Research, rakamı 346 olarak açıkladı.

Şirket, 15 Temmuz'da sona eren haftanın tamamlanan anlaşmalar açısından daha sakin geçtiğini, buna rağmen bu gemiler için alım için talep sorgularının görülmeye devam ettiğini söyledi.  Şirket sahipleri bu yıl tanker oranlarındaki iyileşmeden yararlanmak için filo kapasitelerini değerlendiriyor. Clarksons, artan aktivite nedeniyle ham petrol taşımacılığı piyasasında yükseliş trendlerin görüldüğünü ve ortalama VLCC spot kazançlarının haftalık %68 artışla günlük 7.715$'a yükseldiğini ve nisan ayının başından bu yana en yüksek seviye olduğunu söyledi.

Ürün tankeri sektöründe, MR spot kazançları, ABD Körfezi'ndeki baskının ortasında, %7'lik bir düşüşle günlük hala çok güçlü olan 37.414$'a geriledi.

Müttefikler, 10 Temmuz'a kadar toplam 22.5 milyar dolara satılan her türden 1.054 gemi kaydetti. 413 gemi alan alıcılar ile dökme yük gemileri en büyük toplamı oluşturuyor. Bunlardan 123 adet 6.7m dwt'lik el değiştiren supramax'lar ilk sırada yer alırken, onu 118'de kullanışlı bedenler ve 113'te panamax'lar izledi. Satılan kuru yük gemilerinin ortalama yaşı 12 idi ve toplam değer 8 milyar doların altına bir dokunuşta geldi. Müttefik'in 346 kayıtlı tanker anlaşması 6.7 milyar dolar değerindeydi. Yüksek talep gören MR'lar Canlı MR sektörü, tamamlanan 2.4 milyar $ değerinde 140 satış, herhangi bir tek gemi tipinin en yüksek sayısı ve tanker toplamının %40'ı ile alıcılar için en cazip sektör olduğunu kanıtladı. Ölü ağırlık açısından, yeniden dirilen aframax'lar 6.43m dwt ile listenin başında yer aldı. Satılan 68 geminin değeri 1,1 milyar dolardı.

Editör: CAHİT İSTİKBAL