3D yazıcılarla üretilen yedek parçalar, bir petrol tankerinde gerçekleştirilen ve başarıyla sonuçlanan bir testin ardından denizcilik endüstrisinde gerçek olmaya bir adım daha yaklaştı.

Amerikan sınıf topluluğu ABS, ConocoPhillips Polar Tankers, Sembcorp Marine ve 3D Metalforge'un içerisinde bulunduğu yenilikçi proje kapsamında, 3D yazıcıda üretilmiş yedek parçalar üretildikten ve laboratuvar testlerinden geçtikten sonra 2011 inşa suezmax tipi Polar Endeavour isimli tankere monte edildi.

 Altı aylık operasyondan sonra, tüm parçalar incelendi ve ABS tarafından onaylandı. Teste tabi tutulan parçanın arasında dişli takımları ve dişli mili, pompalar için esnek kaplin ve tatlı su üretimi için kullanılan evaporatorde bulunan bir ejektör vardı.

''Gemilerde üretilebileceği anlamına geliyor!''

Gemi yapımında ve onarımında kullanılan geleneksel parçalar, döküm veya dövme teknikleriyle üretilir. 3D baskı ise katman katman malzeme ekleyerek parça oluşturma işlemidir. ABS'ye göre bu, parçaların potansiyel olarak gemilerde üretilebileceği anlamına gelmekle beraber, özel ve karmaşık parçalar için teslim sürelerini azaltacağı ve tasarım yeniliği ile üretim süresi açısından yeni verimlilikler sunacağı anlamına geliyor.

''Parçaların performansından memnunuz!''

ABS'de küresel mühendislik ve teknolojiden sorumlu Başkan Yardımcısı Patrick Ryan; “Parçaların performansından ve projenin başarıyla tamamlanmasından memnunuz. Denizcilik endüstrisinin geleceğinde kesinlikle önemli bir rolü olan bir teknoloji için ileriye doğru atılmış önemli bir adım.'' dedi.

Editör: TE Bilişim