Okyanusları geçerek hayati çevresel veriler toplayacak, yapay zekaya sahip olmasının yanı sıra güneş enerjisiyle çalışan deniz araştırma gemisi Mayflower Otonom Gemisi (MAS), İngiltere'nin Plymouth kıyılarına taşındı.

IBM ile bilimsel kuruluşların ortaklığıyla, kar amacı gütmeyen, okyanus araştırma organizasyonu için geliştirilen ProMare, dünyanın ilk otonom transatlantik yolculuklarından birini yapmaya hazırlanıyor.

Yapay zeka modellerinin tasarımı ve inşasından iki yıl sonra, yeni tam otonom trimaran 16 Eylül bu gün resmi olarak piyasaya sürülüyor.

15 metre 5 ton!

Mayflower'ın gövdesi, Plymouth, İngiltere'ye taşınmadan önce Polonya'nın Gdansk şehrinde inşa edildi ve donatıldı. 
Gemi 15 metre uzunluğunda ve 5 ton ağırlığında. 20 knot maksimum hıza sahip olacak.

Okyanus hakkında veri toplamanın güvenli, esnek ve uygun maliyetli bir yolunu sağlamak için tasarlanan yeni nesil Mayflower, küresel ısınma, mikro gibi kritik sorunları anlamaya yardımcı olmak için bilim adamları ve diğer otonom gemilerle birlikte çalışacak.

Adını ABD'nin çeirdeğini oluşturanları taşıyan gemiden alıyor: 1620 Mayflower!

Mayflower adını 1620 yılında İngiltere'nin Plymouth limanından yerleşme amacıyla ABD’ye gelen Pilgrimleri taşıyan ve o yolcuların sonradan bugünkü ABD'nin çekirdeğini oluşturduğu gemiden almaktadır.

Kaptanı ve mürettebatı ''YAPAY ZEKA''

Mayflower, ProMare ve IBM geliştiricileri tarafından oluşturulmuş bir yapay Zeka kaptana sahip. Yapay zeka sistemi, gemiye denizde hiçbir kaptan veya mürettebat olmadan algılama, düşünme ve karar verme yeteneği verecek. denizhaber.com.Bu teknoloji IBM'in en son gelişmiş uç bilgi işlem sistemleri, otomasyon yazılımı, bilgisayarla görme teknolojisi ve Red Hat Açık Kaynak yazılımı tarafından desteklenmektedir.

İngiliz bilgi teknolojisi araştırma mühendisi Baş Teknoloji Sorumlusu, IBM Andy Stanford-Clark, "Olası tehlikelere karşı ufku tarayabilen, bilinçli kararlar verebilen ve canlı verilerin füzyonuna dayalı olarak rotasını değiştirebilen Mayflower Otonom Gemisi, modern bir banka ile 17. yüzyıl adaşından daha fazla ortak noktaya sahiptir." dedi. 

"En zorlu koşullar altında çalışmaya devam edebilme kabiliyetiyle, bu küçük gemi 21. yüzyılın her türlü gelecek vadeden işletmesi için bir mikro kozmostur."

2021'deAtlantik Okyanusu'nu geçecek

MAS, önümüzdeki altı ayı deniz denemelerinde geçirecek ve 2021 baharında Atlantik'i geçmeye çalışmadan önce çeşitli araştırma görevlerini ve seferlerini üstlenecek. denizhaber.com Transatlantik yolculuğu benzer bir rotaya sahip olan 1620 Mayflower ruhuyla yola çıkacağı belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim