Fincantieri'nin iştiraki olan Vard, sıfır emisyonlu konteyner besleme gemisi Yara Birkeland'ı yeni sahibi olan Yara International'a teslim etti.

120 TEU kapasiteli Yara Birkeland, ticari kullanım için dünyanın ilk elektrikli konteyner besleyicisi oldu ve proje ortaklarının nihai hedefinin onu tamamen otonom bir gemi olarak kullanmak olduğu belirtildi.

Gemiye projenin ilk aşaması olarak sökülebilir bir köprü kurulduğu açıklandı. Gelecekte, gemi otonom çalışmaya hazır olduğunda, bu köprünün kaldırılacağı söylendi.

Geminin gövdesi, Vard'ın Romanya'da bulunan Braila tersanesinde inşa edildi. Çalışma daha sonra Vard Brattvaag'a devredilmiş ve planlanan teslimat tarihi COVID-19 salgını nedeniyle ertelenmişti. Teslim edien geminin Norveç Horten yakınlarında daha fazla testten geçeceği ve otonom sistem geliştirileceği açıklandı.

Vard'tan yapılan açıklamada; "Teknolojik gelişmelerle birlikte bu tür gemiler hakkında büyük miktarda bilgi edindik. Bu, yeni teknolojilere ve denizcilik sektöründeki değişikliklere uyum sağlamak için ne kadar esnek olmamız gerektiğinin bir örneği. Yara'nın yakında faaliyete geçmesini sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Gemi, gübreyi Yara'nın Porsgrunn gübre fabrikasından Larvik ve Brevik'in iç kısımlardaki limanlarına yaklaşık 30 deniz mili hızla yapacağı seferlerle taşıyacak. denizhaber.com Yara ve proje ortağı Kongsberg'e göre, geminin operasyonları, iç kısımlara ulaştırılacak malların dizel motorlu kamyonlarla taşınmasını yılda yaklaşık 40.000 sefer azaltacak. Dolayısıyla bunun da CO2 emisyonlarını azaltacağı söylendi.

Editör: TE Bilişim