Teksas'ın gemi söküm endüstrisi, Avrupa Birliği'nin katı standartlarını karşılayarak ilk kez AB standartlarında sökülmesi gereken bir geminin geri dönüşümünü tamamladı. Operasyonun, Brownsville'in uluslararası gemi söküm tersanelerini gemi söküm sektöründe bir alternatif olarak konumlandırdığı belirtildi.

AB armatörleri rotalarını Türk tersanelerine çeviriyor

Diğer yandan artan çevre düzenlemeleri nedeniyle başlayan ve önümüzdeki birkaç yıl içinde artması beklenen hizmet dışı kalan gemilerin sökümü için AB armatörleri çoğunlukla rotalarını AB standartlarını karşılıyan büyük Türk tersanelerine çeviriyordu.

AB standartlarını karşılayan büyük gemi söküm tersanelerinin başını Türkiye çekiyor

ABD basınında yer alan habere göre, ISL'nin ana şirketi olan EMR Group'tan yapılan açıklamada, ISL tersanesinde yürütülen projenin başarısının, Güney Asya sahillerinde güvensiz ve çevreye zararlı koşullarda hurdaya çıkarılan, ömrünü tamamlamış gemilerin sayısını azaltma çabalarında yeni bir çığır açacağını belirtti. Her ne kadar Güneydoğu Asya'daki söküm tersaneleri AB akreditasyonu almamış olsa da, yakın zamana kadar ticari gemilerin yüzde 90'ından fazlasının orada söküldüğü kaydedildi.

Şu anda, çevre, sağlık ve güvenlik uyumluluğu için standartlar belirleyen AB akreditasyonuna sahip büyük gemi söküm tersanelerinin başını Türkiye çekiyor. Diğer yandan birkaç küçük tersanenin de pazara girmek için çaba sarf ettiği biliniyor. ISL Kıdemli Müdürü Chris Green; “Dünyanın dört bir yanında, tehlikeli ve çevreye zararlı tersanelerde geri dönüştürülen çok fazla gemi var. ISL, standartlarımızı yükseltmeye devam ederek, sorumlu gemi sahiplerine iş yapmanın daha faydalı bir yolunun olduğunu gösteriyor.” dedi.

Geçen yıl, ISL Brownsville, Teksas'taki tesisini AB düzenlemeleriyle uyumlu hale getirmek için yatırım yapmış ve tersanesini AB armatörleri ve AB standartlarına uyumlu gemi söküm tersanelerinde sökülmesi gereken AB üye devletlerinin bayraklarını taşıyan gemiler için kullanılabilir hale getirmişti.

İlk gemi MT Wolverine oldu

Teksas'da AB uyumluluğunda sökülen ilk gemi ise 2006 yılında Aker Tulcea tarafından Romanya'da inşa edilen ve Norveç bayrağı altında işletilen MT Wolverine isimli bir kimyasal tanker olan oldu. 16.000 ton taşıma kapasitesine sahip 158 metre uzunluğundaki gemi, Teksas'da geri dönüşüm trsanesine Ocak 2021'de ulaşarak şirketin geçen yıl üstlendiği 28 projeden biri oldu.

Editör: TE Bilişim