Yalova'da, 4 bine yakın çalışanıyla 145 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Sefine Tersanesi'ne düzenlenen basın gezisinde, tersane Genel Müdürü Süleyman Akın Tuzcuoğlu, tersane faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Genel Müdür S.Akın Tuzcuoğlu faaliyetleri için alanlarının yetmediğini ve çok yakında tersane alanına 100 bin metrekare ilave ile işlerinin daha kolaylaşacağının altını çizdi. Cirolarının tamamının ihracat rakamlarından oluştuğunu belirten Tuzcuoğlu tamir bakımda Türk tersanelerinin Akdeniz'de bir numara olduğunu söyledi. Türkiye gemi inşa sektörünün, ihracatının çok önemli bölümünü Avrupa'ya, özellikle de Kuzey Ülkeleri'ne yaptığını dile getiren Tuzcuoğlu, şunları kaydetti: "Ciromuzun yüzde 100'e yakını ihracattan geliyor. Kuzey Ülkeleri'ne feribotlar inşa edip gönderiyoruz. Şu anda en büyük pazarımız Norveç. Norveç'e anahtar teslim feribot gemi inşa edip gönderen ilk şirketiz..Özellikle canlı balık gemilerinde dünyada 1 numarayız. Artık tersanelerimizin askeri gemi yapımında tecrübelerini artırdı ve bu yeni bir pazar oldu bizim için. Askeri gemilerde en iyi klas kuruluşu olan Türk Loydu da bu konuda çok ilerleme sağladı." dedi.

"11 yeni inşa geminin yapımı sürüyor"

Yıllık 40 bin ton sac işleme kapasitesine sahip olduklarını belirsen Tuzcuğlu sözlerine şöyle sürdürdü;" LNG tahrikli veya tamamen akülerle sevk olan ya da her iki özelliği bünyesinde barındıran yeni nesil gemiler; çevreci, teknolojik ve enerji tasarrufu yüksek olan projelerle sektörümüzde fark yaratıyoruz. Canlı balık taşıma gemisi, yolcu gemileri ve acil durum arama kurtarma gemilerinde sektörde ön plana çıkıyoruz. Tamir ve bakım için gelen gemilerin yanında şu anda tersanemizde 11 yeni inşa geminin yapımı sürüyor. Savunma Sanayii Başkanlığı ile ilk projemiz olan Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) projemize başladık. Proje doğrultusunda yaklaşık 200 metre boyundaki DİMDEG'in inşasını sürdürüyoruz. Bu, donanmamıza yapacağımız ikinci en büyük, yerli ve milli en büyük ilk gemi olacak. Kapalı hangar içinde imalat şu an devam ediyor"

"Başka bir pazar açtık; Rusya pazarı"

Tersane bünyesinde tamir/bakım, yeni inşa, çelik yapı hizmetleri gibi farklı kollarda çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Tuzcuoğlu, Rusya’dan alınan buzkıran gemi projesinin ardından bu pazarda büyümek istediklerini söyledi.

Rusya pazarı için 2 yıldır hazırlıklar yaptıklarını söyleyen Tuzcuoğlu, ‘’Rusya devletinden ihale aldık bir Türk firması olarak. İnşallah o pazar da bize açılacak. İlk ihalemizi aldık. Projemiz 3 yıllık bir proje ve buzkıran gemi inşası. Bu ihaleyi alırken referansımız güçlüydü. Biz bu ihalede referans olarak Nene Hatun gemisini sunduk. Çünkü Nene Hatun çok özellikli bir gemiydi ve ihalede referansınız olduğunda artı puan alıyorsunuz. Referansınız olmadığında yüzde 20 bir puan kaybıyla ihaleye katılıyorsunuz ki bu da referans konusunun ne kadar kıymetli olduğunun göstergesi’’ dedi.

"Ar-Ge çalışmaları bizim için önemli"

Ar-Ge çalışmalarına oldukça geniş bir bütçe ayırdıklarından söz eden Akın Tuzcuoğlu, yeni yapacakları bölümde daha hızlı çalışma yapabilmek için araştırmaların devam ettiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim