Her biri 6,1 milyon sterline mal olan  32 metrelik iki yeni römorkör Orkney Adaları'na teslim edilmek üzere Sanmar Tersanelerinde inşa edilmişti. Römorkörler, 3.500 deniz mili ve 17 günlük duraksamasız bir yolculuğun ardından Eylül ayında yeni evleri olan Orkney'e vardılar.

Sanmar tarafından inşa edilip Orkney'e teslim edilen iki yeni römorkör, Pazartesi günü Scapa İskelesi’nde düzenlenen tören ile resmi olarak Odin of Scapa ve Thor of Scapa olarak adlandırıldı.

Odin of Scapa ve Thor of Scapa isimli römorkörer adanın filosundaki üç eski römorkörden ikisinin yerini alacak.

OIC Denizcilik ve Liman Müdürü Jim Buck; “Bu römorkörler, Orkney Adaları Konseyi'nin Adalar Denizcilik sektörünün geleceğine olan güvenini temsil ediyor. Limanlar Otoritesi olarak, kendi kaynaklarımızı ve işin Orkney'e başarılı bir şekilde çekilmesinden elde edilen geliri kullanarak, mevcut pazardaki en verimli, çevreye duyarlı iki römorkörü satın almayı başardık.'' ifadelerini kullandı.

Römorkörler SANMAR'ın Kocaçay serisinden!

İki römorkörün, Sanmar’ın Kocaçay serisinin ilk örnekleri olduğu belirtildi. Römorkörlerin tasarımının ise Robert Allan Ltd.'ye ait olduğu biliniyor.

Temel özellikler arasında daha sığ bir draft ile hareket kabiliyetinden ödün vermeden 14,3 knot'luk hıza ulaşabildiği yer alıyor. Ayrıca römorkörler 78,5 ton çeki gücüne sahip. Serinin römorkörleri Maksimum çevre hakimiyetine ve görüşe olanak sağlayan tek bir bölünmüş kontrol istasyonu ile tasarlandı.

Her iki gemi de Birleşik Krallık bayrağına geçti ve her ikisine de MCA Güvenlik Yönetimi Sertifikası ile verildi. Diğer işlemler tamamlandıktan ve mürettebat tayin edildikten sonra göreve başlayacakları bildirildi.

Toplantı Meclisi Üyesi Harvey Johnston gemilerin isimlendirilmesinin önemini vurgulayarak şunları ekledi: “Gemilerin isimlendirilmesi, binlerce yıl öncesine dayanan eski bir denizcilik geleneğidir. Gemilere genellikle yerel kültür ve folklorla bütünleşen ve bu durumda İskandinav mirasımızla somut bir bağı olan bir kimlik verir. Odin of Scapa ve Thor of Scapa, Orkney sularında güvenli ve verimli deniz operasyonlarını sürdürürken bu gururlu isimleri taşıyacaklar.''

Editör: TE Bilişim