Firma Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ismini açıklamadığı Avrupalı bir ​​alıcının 2,5 milyar dolar tutarında sipariş verdiğini duyurdu. Şirket bunun 1970'lerde kurulduğundan bu yana imzaladığı en büyük blok sözleşme olduğunu ve bu rakamın geçen yılın toplam yıllık satışlarının yaklaşık yüzde 40'ına tekabül etttiğini belirtti.

Sipariş detayları ve alıcı açıklanmasa da çoğu analist Zvezda Tersanesi'nde inşa edilecek 15 buz kırıcı LNG gemisi için Rus hükümeti tarafından verilen bir siparişle ilişkili olduğuna inanıyor. Gemiler özel mülkiyete sahip olacak ancak Rusya, projenin armatör ve kiralama ortaklarını bir Rus tersanesinden sipariş vermeye teşvik etti.

Ancak Zvezda'nın daha önce bir LNG taşıyıcısı inşa etmediği için serideki ilk beş geminin tasarımı ve teknik desteği için Samsung ile sözleşme yaptığı iddialar arasında. Omurga kaynak töreni geçen Cuma Zvezda tersanesinde yapıldı ve teslimatın 2023-2026 için yapılması planlanlandığı açıklandı.

Ayrıca Rus LNG üreticisi Novatek'in seri dahilinde Rus olmayan bir gemi inşa şirketinden on adet gemi daha sipariş etmek için kolları sıvadığı bildirildi. Eğer bu siparişin Rusya dışıda bir tersanede inşa edilmesi onaylanırsa, fiyatın yaklaşık 3 milyar dolar olması ve muhtemelen yine Samsung tersanelerine verilmesi bekleniyor.

Rusya başbakan yardımcısı Yury Borisov yaptığı açıklamada, "Bu gemiler, Rusya için stratejik açıdan önemli olan Kuzey Deniz Rotası boyunca kargo trafiğinin gelişmesine önemli katkı sağlayacak." dedi.

Editör: TE Bilişim