Rüzgar Avcısı isimli yeni bir girişim, yeni nesil sıfır emisyonlu deniz taşımacılığı oluşturmak için rüzgar tahrikiyle hidrojen yakıtını birleştirmeyi hedefliyor. Rüzgar Avcısı adı verilen projede sabit bir hidrojen kaynağı oluşturmak için dönüştürülecek elektrik enerjisinin rüzgar tahrikli yelken teknolojisinden elde edilmesi planlanıyor.

Üretilmesi gereken bir enerji kaynağı olarak karşımıza çıkan Hidrojenin hafif olması, depolanabilmesi ve yüksek enerji yoğunluğuna sahip olması nedeniyle, özellikle enerji depolamada gelecekteki en önemli kaynak olması beklenmektedir. Rüzgar-hidrojen konsepti; rüzgar türbinlerinden elde edilen elektrik enerjisinin, elektrolizörleri besleyerek gerçekleştirdiği bir dönüşüm işlemi ile hidrojen elde etmeye dayanıyor.

Rüzgar enerjisinde yaptığı araştırmalar bir süredir devam eden Japon Mitsui O.S.K'nin, Lines (MOL), National Maritime Research Institute (NMRI), Graduate School of Frontier Sciences of the University of Tokyo, Nippon Kaiji ve Kyokai (ClassNK) gibi endüstri liderleri ve üniversitelerin ilgili birimleriyle birlikte projeye öncülük edeceği edinilen bilgiler arasında.

Proje, yelken teknolojisinden elde edilen elektrik enerjisinin hidrojene dönüştürülerek yakıt elde edilmesini amaç ediniyor. Proje ekibi ek olarak denizde üretilen hidrojeni karada kullanım için tedarik etme potansiyelini de inceleyeceğini açıkladı.

İlk adım olarak, proje ekibi bir yelkenli yat kullanarak konsepti somutlaştıracak. Bir sonraki adımın ise daha büyük bir geminin kullanılması olacağı söylendi.

Editör: TE Bilişim