Son zamanlarda hurda söylentilerine konu olan üç Royal Caribbean Cruises gemisinden ilki, salı günü Aliağa gemi geri dönüşüm merkezine indirildi.

73.900 GT kapasiteli 1991 yapımı Monarch'ın Aliağa’ya gelişi, hurdaya çıkarma faaliyetlerinin Hindistan'dan Avrupa Birliği onaylı Türk tersanelerine kaydığını gösteriyor.

Gemi söküm kaynakları, diğer iki Royal Caribbean  gemisinin yakında Türkiye'ye geleceğini söyledi.

73.500 GT 1987 yapımı Sovereign ve 47.400 GT 1990 yapımı Horizon’u da içeren bu üç gemi, en son Royal Caribbean ve Cruise Investment Holdings'in ortak mülkiyeti olan İspanyol kruvaziyer operatörü Pullmantur Cruises tarafından işletildi.

Monarch ve Sovereign'in hurdaya çıkarmaya yönelik satışa hazırlanmak için Napoli'de ekipmanlardan arındırıldığı bildirildi.

Hindistan'a mürettebat değişimi için yaptığı yolculuktan sonra Avrupa sularına dönen Horizon da, Türkiye'ye yelken açmadan önce benzer bir ekipmanlarının alınması sürecinden geçiyor.

IHS Markit üç geminin de durumunu “Sökülecek” olarak listeliyor.

Ayrıca olası bir hurda satışıyla daha söylentiler ortaya çıkmaya başladı. Birkaç kruvaziyer medya kaynağı pazartesi günü, 70.400 GT 1990 yapımı Carnival Fantasy'nin Aliağa'ya gideceğini bildirdi.

“Şirketimiz Carnival Corp, daha önce yaptığı açıklamada, şirketin kurumsal filosundaki 13 gemiyi kaldıracağını söyledi.” dedi şirket sözcüsü.

Altı tesisin de AB onaylı olduğu İtalya'ya ve Türkiye'ye yapılan bu son satışlar, AB’deki hurdaya çıkarılma politikalarında önemli bir değişime işaret ediyor.

Geçmişte, kruvaziyer için en yüksek fiyatı ödeyen Hindistan, söküme giden büyük gemilerinin ana hedefi iken, önemli ölçüde daha az ödeme yapmasına rağmen Türkiye, Akdeniz'de hurdaya çıkarma işlerini kendine çekti.

Bu seçimleriyle, şirketlerin en yüksek fiyatı aramak yerine AB gerekliliklerine ve kendi politikalarına uymak konusunda ciddi olduğu açıkça görülüyor.

Editör: TE Bilişim