Japonya merkezli gemi inşa şirketi Namura Shipbuilding 183.000 dwt'lik bir dökme yük gemisi için rüzgar enerjisiyle çalışan bir sistem geliştirmeyi amaçlayan bir araştırma projesi başlattı.

Rüzgar uygun olmadığında yelkenleri güverte altında saklayacak!

Namura, yelkenlerin geminin ambarları arasında güverte altına yerleştirilebildiği ve dolayısıyla rüzgar koşulları itiş gücü sağlamak üzere uygun olmadığında veya kargo elleçleme operasyonları sırasında yelkenleri güverte altına saklayabilen bir yelken sistemi için patent başvurusunda bulundu.

Gemide kullanıalcak yelkenlerin güverte üzerinde dikey bir şekilde yükseltildiği ve ayrıca yelken yüzeyini ve dolayısıyla elde edilen enerji miktarını artırmak için yanal olarak da uzatılabileceği belirtiliyor. Yelkenler ayrıca rüzgarın yönünden daha çok fayda sağlamak ve maksimum enerji elde etmek için döndürülebilecek. Bunun yanında rüzgar koşulları uygun olmadığında veya gemi kargo operasyonları yürütürken, yelkenler geri çekilerek güverte altında saklanacabilecek.

Ayrıca yelkenlerin geminin pruva kısmına yaklaştıkça yüksekliğinin artırılarak genişliğinin daraltılacağı, böylece köprüüstünden yapılan gözlemde görüş engeli teşkil etmeyeceği belirtiliyor. 

Diğer yandan geçen ay önde gelen Flettner Rotorlu yelken üreticisi Norsepower, Pan Ocean Ship Management'a ait olan ve Brezilya merkezli madencilik şirketi Vale'ye kiralanan Sea Zhoushan isimli yeni bir büyük demir cevheri gemisinin (VLOC), güvertesine beş adet yelken kurulumunu tamamlamıştı. Bu kurulum, Norsepower’ın rotor yelken teknolojilerinin, şimdiye kadar kurulan en büyük Flettner rotor kurulumu olmasının yanısıra bu boyuttaki (325.000 dwt) bir dökme yük gemisine kurulan ilk rüzgar tahrik sistemi oldu.

Editör: TE Bilişim