Japonya merkezli NYK'nın, pandemi nedeniyle küresel bazda yolcu gemisi seferlerinin askıya alınmasından beri ilk yolcu gemisi siparişini Meyer Werft'e verdiği açıklandı. Sipariş haberi, Meyer Werft'in Almanya'nın Papenburg kentindeki tesislerinde inşa edilen büyük bir yeni yolcu gemisini teslim etmesinin üzerine geldi.

Japon basınına göre maliyet 650 milyon dolar!

NYK'dan Meyer'e verilen sipariş, hem 12 aydan uzun süredir ilk yolcu gemisi siparişi hem de Japon denizcilik şirketi ile Alman gemi inşa şirketi arasındaki ilk sipariş olması bakımından önemli görülüyor. NYK’nın önceki yolcu gemileri çoğunlukla yerel Japon tersanelerinde inşa edilmişti. Geminin fiyatı açıklanmazken, Japon basını maliyetinin 650 milyon dolar aralığında olduğu bildirildi.

''Tüm belgelerin video konferans yoluyla müzakere edildiği ilk sipariş oldu!''

Meyer Werft İdari Yöneticisi Jan Meyer; "Bu son derece zor ve rekabetçi küresel pazarda Japonya'dan edindiğimiz yeni müşterimizi en iyi gemi tasarımı, yenilikler, kalite ve bizim için zorlayıcı bir fiyatla kazanmayı başardık. Bu, tersanenin 226 yıllık tarihinde tüm belgelerinin ve planların video konferans yoluyla hazırlanıp müzakere edildiği ilk sipariş oldu.'' ifadelerini kullandı.

Tersanenin, yılda iki büyük yolcu gemisi yerine bir gemi teslim edeceğini tahmin ettiği bu zor dönemde iş gücü kapasitesini dengelemek için de adımlar attığı biliniyor. Meyer Werft'in, kapasite kullanımını 2021 ile 2025 arasında daha düşük bir seviyede tutacağı açıklandı.

İnşa hacmi 420.000 GT, sipariş hacmi 182.000 GT

Meyer Werft Genel Müdürü Thomas Weigend; "Elbette, yeni inşa düzeninden memnunuz, ancak aynı zamanda gelecekteki programımıza ve tersaneyi dönüştürerek optimize etmeye devam etmeliyiz, böylece gemiyi ekonomik bir başarıyla teslim edebiliriz. Bu sipariş sayesinde artık 2025'te teslim edilecek ikinci bir gemimiz var. Ancak Papenburg'daki üretimimiz yıllık 420.000 GT inşa hacmi için tasarlanmışken, buna karşın 2025'teki iki geminin toplam hacmi yalnızca 182.000 GT."

Gemi LNG tahrikli olacak!

NYK'dan verilen 228 metre uzunluğunda 51.950 GT yolcu gemisi siparişinin 2025 sonunda teslim edilmesi planlandı. NYK, geminin sıvılaştırılmış doğal gazı (LNG) destekleyen çift yakıtlı bir motorla donatılmış ilk orta ölçekli yolcu gemisi olacağını bildirdi.

Demir atmadan konumunu koruyacak!

Yeni yolcu gemisi ayrıca demir atmadan konumunu korumasına izin veren dinamik bir konumlandırma sistemine sahip olacak. NYK, en yeni ekipmanlarla donatılmış bir eko-yolcu gemisi ile yenilikçi olmayı hedeflediğini söylüyor. Bulaşıcı hastalıklara karşı önlem olarak, gemi ayrıca yüzde 100 dış havayı kullanan bir havalandırma sistemi ve yüksek performanslı bir filtre ile donatılacak.

2023'te başlaması planlanan NYK kruvaziyer gemisinin tasarımlarına göre, 744 yolcu kapasiteli gemide tüm yolcu kabinleri özel balkonlu olacak.

Yeni inşa geminin detayları
Uzunluk: 228,86 metre
Genişlik: 29,80 metre
Tonaj: 51.950 GT
Yolcu kabinleri: 385 kabin
Kapasite: 744 yolcu
Yakıt: LNG tahrik

Editör: TE Bilişim