Altı ay kadar önce tek haneli yüzdelerde seyreden konteyner gemisi yeni inşa siparişi ile mevut filo oranı, deniz taşımacılığı hatlarının tonajının artması nedeniyle %15'i aşmak üzere. Alphaliner verieleri bu durumu, IMO'nun 2050 karbonsuzlaştırma son tarihinin ve mevut gemilerin kullanım sürelerinin azalmasının etkilediğini öne sürüyor. Konteyner gemisi siparişi ile mevcut filo arasındaki oran, 2010'da görülen %30 seviyesinden altı ay önce % 8,8'e düşmüştü.

Bununla birlikte, Alphaliner'e göre, düşük faiz oranları ve tersaneler arasındaki güçlü rekabet, kiralayanları ve deniz taşımacılığı şirketlerini yeni inşa trendine katılmaya teşvik etti. Oranın dün itibraiyle % 14,2'de durduğu ve tartışmalı siparişler onaylandığında kısa süre içinde %15'in üzerine çıkmasının muhtemel olduğu belirtildi.

Siparişler ağırlıklı olarak 12.000 teu, 15.000 teu ve 24.000 teu gemilere oldu!

Geçtiğimiz altı aydaki siparişler ağırlıklı olarak 12.000 teu, 15.000 teu ve 24.000 teu sınıfı gemiler için oldu. Çin içi taşımacılık için verilen yaklaşık 20 gemilik sipariş hariç, 4.000 ila 10.000 teu aralığındaki mevcut sipariş defteri sadece üç gemiden oluşmakta. Canada’s Seaspan, 31 gemilik sözleşme ile en çok gemi inşa siparişi veren armatör olurken Japon Shoei Kisen, 16 gemi ile ikinci sırada yerini aldı.

Tersanelerde ise, Çin merkezli Yangzijiang ilk megax tipi siparişleri de dahil olmak üzere 25 konteyner gemisi için yapılan sözleşmelerle açık ara kazanan oldu. Güney Kore’deki Samsung Heavy Industries, sipariş aldığı 19 konteyenr gemisi ile ikinci sırada yer alıyor.

Deniz taşımacılığı şirketleri arasında radikal değişimler görülebilir!

Geçtiğimiz altı ayda yaşanan konteyner gemisi sipariş dalgası ile küresel deniz taşımacılığı şirketleri arasında radikal değişimler görülebilir. Mediterranean Shipping Co (MSC), sipariş verdiği siparişlerle dünyanın en büyük konteyener taşımacılığı şirketi olan Maersk'i geçme yolunda ilerlerken, Fransa merkezli CMA CGM, Çin merkezli Cosco’dan üçüncü sırayı geri alma planları yapıyor.

Alphaliner ilk 100 deniz taşımacılığı şirketi sıralamasında, siparişler hesaba katıldığında dikkat çeken bir diğer yükselenin Tayvan merkezli Evergreen olduğunun altını çiziyor. Armatör şirket, sipariş ettiği tüm gemileri teslim edildiğinde Japon Ocean Network Express (ONE) ve Alman Hapag-Lloyd'u geçerek beşinci sıraya atlamaya hazırlanıyor.

Editör: TE Bilişim