Endüstrinin küresel ticaret filosunda bulunan eski gemilerin yaşlanması ve çevresel düzenlemelere uyum sağlayamaması ile birlikte konteyner gemisi yeni inşa siparişine yönelik hızla artan talep, konteyner gemileri için sipariş hacmini güçlü bir şekilde artırıyor. 2021 ortalarından bu yana analistler, sipariş defterindeki büyümenin tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaştığını vurguluyor.

15 yıl sonra 6,5 milyon TEU'yu aştı!

Baltık ve Uuslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO), konteyner gemisi sipariş defterinin 6,5 milyon TEU'yu aşarak, 15 yıl sonra ilk kez bu seviyelere ulaştığını belirtti.

Sipariş defteri mevcut filonun yüzde 26'sına ulaştı!

BIMCO Baş Nakliye Analisti Niels Rasmussen, "Yalnızca on sekiz ayda, konteyner gemisi sipariş defterine altı milyon TEU'luk yeni inşa sözleşmesi eklendi. Sipariş defteri şimdi 2014'ten bu yana ilk kez filo boyutunun yüzde 26'sını temsil ediyor.

Geçen yıl deniz taşımacılığı şirketleri önce ultra geniş konteyner gemileri segmentine odaklanarak kapasiteyi artırmak için acele etti. MSC, ONE ve Evergreen dahil olmak üzere büyük taşıyıcıların tümü, 24.000 TEU kapasite sınırına yakın veya bu sınırı aşan gemiler inşa ettirmek üzere hareket etti. Maersk dahil diğerleri, 15.000 ila 16.000 TEU arasında değişen daha optimal ve çok yönlü bir boyut olarak görülen segmente odaklandı. Son zamanlarda ise taşıyıcılar, daha küçük, niş pazarlardaki fırsatlara odaklandıkları için daha küçük feeder konteyner gemilerine yöneldiler.

BIMCO, sipariş defterinin Ekim 2020'de yalnızca 2 milyon TEU'luk düşük bir seviyeden yükseldiğini vurguluyor. 2022'nin başı ile 2024'ün sonu arasında toplam 6,2 milyon TEU konteyner gemisinin teslimat için planlandığı hasaplanıyor. Diğer yandan dünyanın önde gelen tersanelerinin çoğu, konteyner gemisi siparişlerinin 2025 yılına kadar dolduğunu bildirdi.

Editör: TE Bilişim