Dünyanın en büyük enerji gemi filosuna sahip Karadeniz Holding ile Japon Mitsui OSK ortaklığıyla kurulan KARMOL’un ilk FSRU gemisi Singapur açıklarında deniz denemelerine başladı.

KARMOL LNGT Powership Africa adlı FSRU, Singapur’da Sembcorp Marine tarafından 15 Mart’ta teslim edildi. FSRU’nun deniz denemelerinin ardından, Nisan ayı başlarında Singapur’dan ayrılması ve Mayıs ayı ortasında Senegal’e varması bekleniyor.

Karmol ‘un yüzer powership’i FSRU Karadeniz powership Ayşegül Sultan ile Batı Afrika ülkesi Senegal’e ilk kez LNG ile üretilen elektrik sağlayacak.

Karpowership, Senegal’de ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’i olan 235 megawatt kapasiteli bir powership işletiyor. FSRU yakında ülkeye gidecek ve Haziran ayı sonundan önce LNG ile çalışmaya başlayacak.

KARMOL, Mozambik’e konuşlandırılması planlanan halihazırda yapım aşamasında olan başka bir FSRU’ya sahip.
KARMOL Yönetim Kurulu üyesi Gökhan Koçak , “Dünya genelinde ve özellikle Afrika’da LNG-to-Power sunma konusunda cesur bir tutkumuz var. FSRU’ların kullanımı, ülkelerin yerli gaz üretimi veya altyapısı olmadığı durumlarda bile milyonlarca insan için temiz ve uygun fiyatlı elektriğin faydalarını ortaya çıkarabileceğimiz anlamına geliyor. FSRU’ların ve Powerships’in kullanımı, daha birçok ülkeye verimli, daha temiz yakıtlarla çalışan istikrarlı elektrik olasılığını açan çığır açan bir çözüm,” açıklamasını yaptı.

KARMOL temsilcisi Kensuke Ito ise “Gemi, MOL ve Karpowership’in devam eden ortaklığını simgeliyor ve Afrika bölgesine LNG’den güce yönelik çözümler sağlama konusundaki güçlü taahhüdümüzü temsil ediyor.Gemimizi küresel Covid 19 salgınına rağmen başarılı bir şekilde tamamlandı ve deniz denemelerine başladı.
FSRU Karmol Africa ve halen yapımı devam eden FSRU 125.000 metreküp kapasiteye sahip. Singapur merkezli Sembcorp Marine, inşaat ve dönüştürme işlerini gerçekleştirdi.

Gaz denemelerinin ardından, FSRU’nun Nisan ayı başında Singapur’dan ayrılması ve Mayıs ayı ortasında Senegal’e varması ve operasyonların Haziran ayında başlaması bekleniyor.

FSRU Karmol Africa’nın özellikleri:

Uzunluk: 272.0 m
Genişlik: 47.20 m
LNG tankı: Moss tipi
Kargo tankı kapasitesi: 125.470 m3

Karpowership ve Mitsui OSK Lines ortak girişimi KARMOL, dünyanın en güvenilir ve tercih edilen LNG-to-Power çözüm sağlayıcısı olma misyonuyla 2019 yılında kuruldu. O zamandan beri KARMOL, ilgili varlıklara yatırım yapıyor ve çözümünü ortak pazarlıyor. Aynı ortak girişim kapsamında, Mozambik’e konuşlandırılması planlanan başka bir FSRU halen yapım aşamasında…

Kaynak: denizcilikdergisi.com

Editör: TE Bilişim