Hırvatistan'da gemi-inşa ve yolcu taşımacılığı endüstrilerinin küresel salgından etkilendiği için duraksama dönemine girmesinden sonra sipariş edilen ilk yeni yolcu gemisi üzerinde çalışmalar başladı. Rijeka'daki 3.Maj tesislerinde inşa edilen lüks yat tarzı yolcu gemisi, Nehir ve bunu takiben kara turları operatörlüğü yapan Scenic Group'un bir iştiraki olan MKM Yachts tarafından inşa ediliyor.

Dört yıl içinde bu tersanede inşa edilen ilk yeni gemiyi inşa edecek olacak olan bu inşaat programı, bölgedeki gemi inşasını yeniden başlatmak için önemli bir adımı temsil ediyor. Scenic, bu gemiyi ve daha önce tamamlanmış bir kardeş gemiyi Hırvatistan'ın Pula şehrindeki Uljanik Tersanesi'nde inşa edilmesini emretmişti, ancak tersane inşaat sırasında iflas etmişti. Scenic, gemisini tamamlamak için inşaat projesini devralmak zorunda kaldı. Scenic Eclipse adlı ilk gemi, programın bir yıl gerisinde ve büyük maliyet aşımları ile Ağustos 2019'da tamamlanmış, planlanan kardeş gemi için çalışmalar ise ertelenmişti.

Gelecekteki inşaat projeleri için benzersiz bir iş modeli oluşturuldu. Hırvat Hükümeti ile yapılan bir anlaşma kapsamında, Scenic ekibiyle işbirliği içinde çalışan Hırvat gemi yapımcılarının mevcut altyapısını ve bilgilerini kullanacaklar. Tamamen Scenic Group'a ait olan yeni kurulan bir şirket olan MKM Yachts, Scenic’in yeni okyanus gemisi yapılarının sorumluluğunu üstlenecek. Gemi inşa operasyonları mevcut Maj 3 Tersanesi'nin ayrı bir bölümünde yapılacaktır.

Scenic Group sahibi ve başkanı Glen Moroney, "Hırvat Hükümeti, tersanenin yeniden geliştirilmesini desteklemeye ve önümüzdeki altı yıl içinde beş adet özel inşa edilmiş gemiden oluşan yeni inşa programımızın finansmanına yardımcı olmayı taahhüt etti," dedi.

Yeni gemi Scenic Eclipse II, 2020 yılının sonlarında, koronavirüs nedeniyle koruyucu yüz maskesi takan yöneticilerin katıldığı çelik kesme töreni ile başladı.

228 kişilik ultra lüks mega yatlar, Scenic Eclipse ve Scenic Eclipse II, en yüksek Polar Class 6 derecesine sahip ve polar keşif gezisi koşulları için tasarlandı. Ayrıca, daha fazla istikrar sağlamak için diğer gemilerinkinden yüzde 50 daha büyük olan özel yapım stabilizatörler kullanıyorlar. Tasarım ayrıca gemilerin demir atmadan konumunu korumasını sağlayan GPS dinamik konumlandırma, gelişmiş atık su arıtma sistemleri ve emisyonları, gürültüyü ve titreşimleri azaltan yüksek verimli motorlara sahiptir.

Scenic, gemilerinin dış tasarımının bir yelkenli yatın zarif konturlarından esinlendiğini söylüyor. Her Scenic okyanus gemisinde en fazla 228 konuk (kutup bölgelerinde 200) yer alır ve iki adet altı kişilik helikopteri olan bir helikopter pisti ve yaklaşık 1000 fit dalış yapabilen altı kişilik bir denizaltı da dahil olmak üzere ekstra olanaklara sahip.

Scenic ayrıca önümüzdeki altı yıl içinde dört ek gemi inşa etmeyi planladığını açıkladı, ancak farklı tasarımlar yaptıklarını kaydetti.

Denihaber.com ÖZEL

Editör: TE Bilişim