OCI, amonyağın bir deniz yakıtı olarak ticarileştirilmesine başlamak için MAN Energy Solutions ve Hartmann Gas Carriers ile birlikte çalışacağını açıkladı. Bu anlaşma, OCI'nin Eastern Pacific Shipping ile kısa vadede metanole odaklanacağı ve uzun vadede amonyağa geçeceği diğer bir anlaşmadan sonra geldi.

Gelişmekte olan pazarda liderlik çabası!

Bu anlaşmalar, OCI'nin gelişmekte olan pazarlarda erken liderlik etme girişiminin bir parçası olduğu belirtiliyor. Şirkete göre, OCI’nin temel ürünleri olan amonyak ve metanol, uzun mesafeli deniz taşımacılığı için tek pratik alternatifler. Küresel altyapı mevcut olduğunda, bu ürünlerin "gri" den "yeşile" geçişe, endüstri tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ürünlere geçene kadar köprü vazifesi görebileceğinin altını çiziliyor.

Denizcilik endüstrisi yeni bir çağın başlangıcında!

Hartmann Group Denetim Kurulu Başkanı ve Alman Armatörler Birliği Başkanı Kaptan Alfred Hartmann; “Hartmann Gas Carries Almanya, ticari iştiraki olan Hamburg'daki GasChem Services ile birlikte amonyak yakıtlı gemilerin çevreye sunacağı fırsatlardan emin. Denizcilik endüstrisinin yeni bir çağın başlangıcında olduğu ve denizciliğin karbonsuzlaştırılması için seçenekler arandığı bir zamanda, bu son derece yenilikçi, geleceğe dönük projenin bir parçası olmaktan gurur ve heyecan duyuyoruz. Yeni gemi tipi, karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltmamızı ve çevre dostu taşımacılık için yeni standartlar belirlememizi sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Denizcilik karbondan arındırılacak en zor sektör olacak!

Ortaklara göre, denizcilik sektörü, geleneksel akaryakıtın maliyet etkinliği ve yakıt ikmal operasyonlarının dağınık yapısı nedeniyle karbondan arındırılması en zor sektörlerden biri olacak. Bununla birlikte, hidrojen ve LNG ile karşılaştırıldığında, amonyağın denizcilik endüstrisinin emisyonları azaltma hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için önemli avantajlar sunduğuna inanıyorlar. OCI, amonyağın yaygın olarak kullanıldığını, kapsamlı küresel dağıtım ve depolama altyapısıyla depolanmasının daha kolay olduğunu vurguluyor.

2050 yılına kadar ihtiyaç duylacak metanol üretimi mevcut üretimin 7 katı!

Konvansiyonel yakıtlara en mantıklı alternatif olarak amonyak ve metanolün gösterilmesinin, OCI için büyük bir fırsat sunmakta olduğu belirtiliyor. Şirket, bu düşük karbonlu yakıtları taşımacılık için üretmeyi birinci öncelik haline getirerek tesislerinde mavi ve yeşil amonyak ile metanol üretimini hızlandırıyor. Tüm uzun mesafeli deniz taşımacılığını metanole dönüştürmenin 2050 yılına kadar yılda yaklaşık 650 ila 720 milyon ton gerektireceğine inanılıyor ki bu rakam, mevcut toplam küresel metanol üretiminin altı ila yedi katı. Benzer şekilde, denizcilik endüstrisinin 2050 yılına kadar yılda yaklaşık 750-900 milyon ton amonyağa ihtiyaç duyacağını tahmin ediyorlar ki bu, mevcut toplam küresel amonyak üretiminin dört ila beş katı.

''Amonyak ve metanol geleceğin yakıtlarıdır!''

OCI NV İcra Kurulu Başkanı Ahmed El-Hoshy; "Amonyak ve metanol geleceğin yakıtlarıdır ve bu ortaklıklar aracılığıyla uygun maliyetli bir şekilde sıfır karbona geçişte rol oynamaya devam etmekten heyecan duyuyoruz," dedi.

2024'te ilk amonyak yakıtlı motoru teslim edecek!

MAN Solutions ayrıca metanol ve amonyağın sıfır karbonlu yakıtlar olarak çok ilginç adaylar olduğunu söyledi. Önde gelen bir motor üreticisi olarak MAN, yeni nesil tahrik sistemlerini geliştirmek için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. MAN halihazırda metanol yakan iki zamanlı bir motoru piyasaya sürdü, ancak 2024'te ilk amonyak yakıtlı motoru teslim etmeyi bekliyor.

Editör: TE Bilişim