Finlandiya merkezli armatör şirket Meriaura Group, 2024 yılına kadar %100 karbon nötrlüğünü hedefleyen bir deniz taşımacılığı konseptinin hazırlanmasına ve bu doğrultuda inşa edilecek bir geminin tasarımına başladı. Konsept, sürdürülebilir bir şekilde üretilen Bio-oil ve batarya teknolojisini birleştiren hibrid tahrik sistemine sahip bir gemiyi kapsıyor.

Meriaura Group CEO'su Jussi Mälkiä, "Meriaura Group’un hedefi, 2024 yılında büyük yelkenli gemilerin kullanıldığı çağdan bu yana yenilenebilir enerjiye dayalı ilk ulaşım konseptini başlatmaktır." ifadelerini kullandı.

Tüm deniz taşımacılığı zincirini hesaba kattığı belirtilen konseptte, ayrıntıların ve ticari işletim modelinin geliştirme aşamasında olduğu belirtildi. Konsept, özellikle göl, kanal ve denizde feeder trafiği için tasarlandı. İnşa edildiğinde geminin Finlandiya'nın güneydoğusundaki Saimaa gölünde pilot olarak kullanılması planlanıyor. Yeni konsept geminin boyutunun genişletilen Saimaa Kanal'ının eklüz kapaklarının yeni maksimum boyutlarına karşılık geleceği belirtildi.

İlk olarak çevre STK'larını desteklemek için Mälkiä tarafından 1986 yılında kurulan Meriaura, 1990'larda römorkör işine, ardından kuru yüke sektörüne girdi. Bugün grubun filosu kısa güzergahlarda faaliyet gösteren 17 genel kargo gemisine sahip.

Editör: TE Bilişim