Elektrikle çalışan gemilerin potansiyelini göstermek üzere için inşa edilen tamamen elektrikli bir feribot, yeni bir dünya seyir rekoru kırdı. Elektrik tahrikli motor tedarikçisi Danfoss Editron'a göre, Ellen isimli feribot, tek bir pil şarjıyla en uzun seyir rekoru kırdı.

''Geleceğin mükemmel bir örneği''

Danfoss'un Editron bölümünün Başkan Yardımcısı Kimmo Rauma, "Ellen, elektrikli ulaşım için geleceğin mükemmel bir örneği. Fosil yakıtlı rakiplerinden daha temiz, daha çevreci ve daha verimli. Elektrikli deniz taşımacılığı sera gazı emisyonlarını azaltmak için kesin bir yoldur.'' ifadelerini kullandı.

Danimarka'nın güney adalarında normalde 22 deniz millik bir rotada çalışan feribot, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) sponsorluğunda düzenlenen 7. Yıllık Küresel Enerji Verimliliği Konferansı'nda sergilenmek üzere özel seyrini gerçekleştirdi.

Danfoss, “Konferanstan dönüşünde Ellen, tek bir şarj ile 50 deniz mili (92 kilometre) yol kat etti. Şirket, bu başarıdan o kadar gurur duyuyor ki, bunu Guinness Rekorlar Kitabı'na göndermeyi planlıyor.'' ifadelerini kullandı.

Feribot, uzun mesafeli seyirler için tasarlandı ve AB sponsorluğundaki bir program kapsamında bir prototip olarak inşa edildi. 4.3 MWh pil paketi ile şirket, gemiyi dünyanın en güçlü e-feribotu olarak adlandırıyor. Şirket, Avrupa'da Ellen ile aynı tip e-feribotla değiştirilebilecek 900 feribot potansiyeli olduğunu tahmin ediyor.

Editör: CAHİT İSTİKBAL