Norveç'te yürütülen ortak bir çalışma olan, çevresel açıdan gelişmiş deniz taşımacılığı projelerinin geliştirilmesi için kurulan bir kamu-özel ortaklığı olan Yeşil Nakliye Programı (The Green Shipping Program) kapsamında dünyanın ilk sıfır emisyonlu kargo gemisi olarak adlandırılan bir gemi geliştiriliyor. 

Proje için teklif veren 31'den fazla armatörün katıldığı altı aylık bir ihalenin ardından, inşa sözleşmesinin imzalandığı açıklandı. İhaleyi kazanan şirketin, geminin 2024 yılına kadar hizmete girebilmesi için tasarımı bu yıl tamamlaması bekleniyor.

''Doğadan Güç Alan''

Geminin konsepti “With Orca - Powered by Nature'' (Doğadan Güç Alan / Doğanın Enerji Sağladığı) ismine sahip. Bu ismin seçilmesindeki ana neden gemiyi çalıştırmak için gereken enerjinin önemli bir kısmının iki büyük rotor yelkenle doğrudan doğadan alınacak olması. Suya indirildiğinde geminin çoğunlukla rüzgar destekli tahrik için rüzgarların ideal olduğu Kuzey Denizi'ndeki açık sularda seyretmesi bekleniyor.

Yakıt olarak hidrojen ve rüzgar!

Rüzgar enerjisi, hidrojen yakıtlı içten yanmalı bir motora ek olarak kullanılacak. 2021'de daha da geliştirilecek olan tasarım konseptleri, hidrojenin sıkıştırılmış biçimde gemide depolanmasını içeriyor. Norwegian Ship Design tarafından yönetilen tasarım ekibi, aynı zamanda bu benzersiz geminin enerji verimliliğini artırmak ve geminin konseptine uygun ek özellikler geliştirmek için çalışıyor.

İşletilmesi için 15 yıllık bir anlaşma yapıldı!

Proje, geminin operasyonlarını paylaşmayı kabul eden iki Norveç merkezli şirket arasındaki bir ortaklık soucu geliştirilmekte. Gemi, HeidelbergCement için batı Norveç'ten doğu Norveç'e agrega ve dönüş seferlerinde Felleskjøpet AGRI için tahıl taşıyacak. İki şirket geminin işletilmesi için 15 yıllık bir anlaşma yaptı.

Çevresel açıdan gelişmiş deniz taşımacılığı projelerinin geliştirilmesi için kurulan bir kamu-özel ortaklığı olan Yeşil Deniz Taşımacılığı Programı (The Green Shipping Program), Felleskjøpet ve HeidelbergCement'in hidrojenle çalışan sıfır emisyonlu bir dökme yük gemisi geliştirmek, inşa etmek ve işletmek için güçlerini birleştirdi. İhaleye toplam 31 deniz taşımacılığı şirketi katıldı ve ekip yakın zamanda, sıfır emisyonlu kargo gemisinin inşa edilmesi, geliştirilmesi ve işletilmesi için Norveç, Trondheim merkezli bir armatör şirket olan Egil Ulvan Rederi'yi seçti.

Egil Ulvan Rederi ve Norwegian Ship Design, enerji verimliliği ve düşük yakıt maliyetleri odaklı teknik çözümler sunmak için ortaklaşa çalışacak. Geminin tasarımını geliştirmek için klas kuruluşu DNV ile de görüşüldüğü açıklandı. Projenin şimdi, teknik çözümlerin daha da geliştirileceği ve optimize edileceği, aynı zamanda yeni nesil denizciliği geliştirecek birkaç alt proje içeren daha ayrıntılı bir geliştirme aşamasına gireceği belirtildi.

2021'de tasarımı bitecek, 2024'te faaliyete geçecek!

2021 boyunca gemi konseptinin tamamen geliştirileceği ve optimize edileceği belirtilen projede, geminin yıl sonuna kadar sipariş edilmiş olması beklendiği açıklandı. Geminin 2024 başlarında ise faaliyete geçmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilişim