Fransız gemi inşa şirketi PIRIOU, bir hidrojen yakıt hücresi ile donatılmış türünün ilk gemisi olacak yeni bir tarama gemisi siparişi aldı. 2023'ün üçüncü çeyreğinde teslim edilecek olan yeni tarama gemisinin faaliyet gösterdiği alanlarda hidrojen tahrik sistemiyle çevresel verimlilik ve faydalar sağlayacağı belirtiliyor.

Şirket, bir yakıt hücresi, bataryalar ve hidrojen depolama konteynerlerini bir tarama gemisine entegre etmenin, şirketin Fransız deniz hidrojen sektörünü geliştirme çabasının bir parçası olarak dört gözle aşılmasını beklediği teknolojik bir zorluk olduğunu kaydetti.

Toulouse LMG Marin firması ile işbirliği içinde tasarlanan yeni gemi, en son çevre standartlarını karşılamak için IMO 3 makine ile donatılacak. Gemi gürültü ve çevre kirliliğini sınırlamak üzere tamamen yakıt hücresiyle çalıştırılabilecek. Mevcut gücün, mürettebatın jeneratöre ihtiyaç duymadan gemideki işleri devam ettireceği blirtiliyor.

Yakıt tüketiminde yüzde 20'ye kadar tasarruf!

PIRIOU, bir hidrojen yakıt hücresinin entegrasyonunun geminin yakıt tüketiminde yüzde 20'ye kadar tasarruf sağlayacağını tahmin ediyor. Faujour, "Düşük çevresel etkisi sayesinde, bu geleceğin tarama gemisi ticari denizcilik sektöründeki enerji geçişine katılacak" dedi.

2023'ün üçüncü çeyreğinde teslim edilmesi planlanan gemi, Lion Körfezi'ndeki limanların bakımına tahsis edilecek.

Hidrojen yakıt hücresi sistemine ek olarak, diğer bazı modern tasarım gelişmelerine de sahip olacak. 1500 m3'e kadar tortu taşıma kapasitesine sahip olacak gemi 32 m'ye kadar derinlikte kum toplayabilecek.

Tarama gemisinin ana özellikleri ise şöyle;

Uzunluk: 70.0 m
Genişlik: 13,6 m
Maks. draft: 4.45 m

Mürettebat konaklama: 14 personel
Maks. hız: 11 knots
Gövde / üst yapı: çelik
Yönlendirilebilir pervaneler: 2 x 700 kW
Baş pervane: 1 x 480 kW
Deadweight: 2 110 T 
Tarama derinliği: 32 m

Editör: TE Bilişim