Potansiyel olarak dünyanın hidrojen tahrikli ilk kargo gemisi olacak geminin ayrıntıları açıklandı. Gemiyi, yeşil hidrojen tedarik edecek elektrik şirketi Skagerak Energi ile Norveç devlet elektrik şirketi Statkraft'ı geliştiriyor. Bu proje, Norveç hükümetinin deniz ve kara taşımacılığı için alternatif yakıtın benimsenmesini desteklemek için yakın zamanda açıkladığı hidrojen merkezleri kurma planlarının ilk adımı olarak görülüyor.

Green Shipping Program yarışması kapsamında!

Rüzgar ve hidrojen gücünü birleştirecek sıfır emisyonlu geminin tasarımı, çevresel açıdan gelişmiş denizcilik projelerinin geliştirilmesi için bir kamu-özel ortaklığı olan Green Shipping Program tarafından düzenlenen bir yarışma kapsamında Mart 2021'de açıklandı. Geliştirilen dökme yük gemisi için tasarım yaklaşık 5.500 deadweight ağırlığa ve 88 metre uzunluğa sahip. 2024'ün başlarında hizmete girecek olan gemi, Norveç'in önde gelen iki sanayi şirketi Felleskjøpet ve HeidelbergCement ile 15 yıllık bir anlaşma kapsamında işletilecek.

Tasarım konseptleri gözden geçirildikten sonra, projenin teknik çözümlerinin daha da geliştirilip optimize edileceği daha ayrıntılı bir geliştirme aşamasına girildiği belirtildi. 

Felleskjøpet Agri CEO'su Svenn Ivar Fure ve Knut Omreng; "Dünyanın ilk sıfır emisyonlu dökme yük gemisini yaratma sürecinde, enerji tedarikçileri olarak Statkraft ve Skagerak Energi olmak üzere iki sağlam ortakla anlaşma imzaladığımız için mutluyuz" dedi.

Statkraft Başkan Yardımcısı Birgitte Ringstad Vartdal, "Statkraft, Avrupa'nın en büyük yenilenebilir enerji üreticisidir ve yenilenebilir hidrojen ve hidrojen bazlı yakıtların üretimi stratejik hedeflerimizle uyumludur. Bu sözleşme bizim için önemli bir kilometre taşıdır. Statkraft'ı Norveç ve İsveç'te lider bir hidrojen üreticisi olarak kurma çabaları ve deniz ve kara taşımacılığı için hidrojen konusunda sahip olduğumuz diğer girişimlerle uyum sağlıyor."

Bunun yanında Norveç Hükümeti yakın zamanda hidrojen için yol haritasını sunmuştu. Plan, deniz ve kara taşımacılığına tedarik edilecek beş hidrojen merkezi kurulmasını içermekte. Statkraft ve Skgerak Energi, konsepti detaylandırmak ve tesisin yerini seçmek üzere Green Shipping Program ve DNV, HeidelbergCement, Felleskjøpet ve Norveç Gemi Tasarımı ve deniz taşımacılığı şirketi Ulvan ile birlikte çalışacak.

Editör: TE Bilişim