Fransız denizcilik şirketi TOWT (TransOceanic Wind Transport), özel tasarım yeni inşa yelkenli kargo gemisi için gemi inşa sözleşmesi imzaladığını duyurdu. Merkezi Fransa'da bulunan Piriou tersanesi tarafından inşa edilecek olan geminin 2023 yazında hizmete girmesi planlanıyor.

79 metre uzunluğundaki yelkenli kargo gemisi 1.100 ton kargo ticari kapasiteye sahip olacak. TOWT, geminin dünyanın çeşitli yerlerine seyrederek yılda 20.000 tona kadar mal taşıyacağını tahmin ediyor. Ticari talep ve fırsatlara dayalı olarak geminin New York, Şanghay, Abidjan, Karayipler, Brezilya, Kolombiya ve Meksika'ya yelken açması öngörülüyor.

TOWT, 2026 yılına kadar dört gemiden oluşan bir filoyu piyasaya sürme hedefiyle konsept gemiyi inşa etmesi için Temmuz 2019'da Piriou'yu seçmişti. Nantes merkezli Herskovits & Tobie deniz mimarları tarafından geliştirilen ilk tasarımı genişleten Piriou, teknik özellikleri ve planlamayı devralarak tasarımı, geminin kargo ve mürettebat açısından performansını ve ticari kapasitesini artırmak için geliştirdi.

12 yolcu ve 7 mürettebat!

Endüstriyel ölçekte karbondan arındırılmış operasyonlar için tasarlanan tasarlanan gemi, yaklaşık 10 knot hız sağlayan 23.000 fit kareden fazla yelken alanına sahip yelkenlerle seyredecek. Le Havre, Fransa ve New York arasındaki Atlantik geçişlerinin yaklaşık iki hafta sürmesi bekleniyor. Kargoya ek olarak, gemiler 12 yolcu taşıyabilecek ve yedi kişilik mürettebat görev yapacak.

Her yıl yaklaşık 3.000 ton CO2 tasarrufu!

Bir motor tarafından desteklenen yelkenleri kullanarak ulaşılan sıfıra yakın karbon emisyonunun yanı sıra, gemi aynı zamanda deniz taşımacılığından kaynaklanan hava, su ve gürültü kirliliğini de azaltacak. Yelkenli kargo gemisinin her yıl yaklaşık 3.000 ton CO2 tasarrufu sağlayacağını tahmin ediliyor.

Denizcilik endüstrisinin karbondan arındırılmasını sağlamak için yelkenleri yeniden kullanma fırsatlarına yönelen TOWT, ticari pazarı geliştirmek için 2011 yılında mevcut yelkenli gemileri kiralamaya başladı. Son on yılda şirket, 19 farklı gemide yaklaşık 2.000 ton mal taşıdığını bildirdi. TOWT'nin gemilerini kullandığını söylediği ilk müşteriler arasında Fransız çikolata üreticisi Cémoi, özel kahve tedarikçisi Belco, Martell Mumm Perrier-Jouët ve organik şarap üreticisi EthicDrinks yer alıyor. Şu anda şirket, 30'dan fazla kargo sahibinin gelecekteki gemilerini kullanmayı planladığını belirtiyor.

Editör: TE Bilişim