Çin'in önde gelen enerji ve kimya şirketi olan Sinopec, Orta Doğu'dan VLCC New Renown'ın başarıyla havuzlaması ve tahliyesiyle Çin'in en büyük petrokimya limanını faaliyete geçirdi.
 
Sinopec'in rafineri tesisine yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki petrokimya limanı, yılda 34.000 ton toplam kapasite sağlayan 300.000 ton ham petrol yatağı, 100.000 ton petrol yatağı ve destek tesisleri de dahil olmak üzere sekiz terminale sahiptir. 100.000 tonluk rıhtım, yıllık 5.61 milyon tonluk yükleme ve boşaltma kapasitesine sahip en büyük lokal rafine petrol terminalidir.
 
Guangdong Eyaleti, Zhanjiang'ın doğu kıyısında yer alan Sinopec Zhongke Rafineri Limanı, Sinopec Corp tarafından inşa edilen türünün en büyük projesi ve Guangdong Eyaleti'nin 13. Beş Yıllık Plan’ının önemli bir bileşeni olan Zhanjiang Entegre Rafineri ve Petrokimya Kompleksi'nin bir parçasıdır. Projenin ilk aşamasının toplam yatırımı 40 milyar CNY (5.7 milyar $) ve yardımcı destek tesislerine ek olarak yılda 10 milyon tondan fazla rafine ham petrol kapasitesi sağlıyor.
 
Tamamlanmasının ardından, rafineri üretiminin 60 milyar CNY'yi (8.5 milyar $) aşacağı tahmin edilmektedir.
 Şu anda, proje kapsamında yerinde çalışan 18.000'den fazla inşaat işçisi var ve 30 büyük üretim tesisinin 28'i teslim edildi. Nihai projenin Temmuz ayı sonuna kadar tamamen tamamlanması ve üretime girmesi bekleniyor.

Denizhaber.com Özel

Editör: TE Bilişim