Stena Bulk ve Proman Shipping ortak girişimi için inşa edilen altı yeni orta menzilli metanol yakıtlı tankerden ilkinin teslimatıyla Çin'de önemli bir adım atıldı.

Şirketler, ilk olarak 2019'un sonlarında sipariş edilen yeni sınıf gemilerin, MR tanker sürdürülebilirliği için yeni bir ölçüt oluşturduğuna inandıklarını açıkladı.

49.900 dwt Stena Pro Patria

Stena Proman için Çin'deki Guangzhou Tersanesi International Co.'da (GSI) inşa edilen 49.900 dwt Stena Pro Patria, 20 Haziran günü tersaneden ayrıldı ve metanol yakıtı yükleyeceği Güney Kore Ulsan'a gitmeden önce Hong Kong'a ilk çağrısını yaptı. Tanker daha sonra şirketlerin bir isim verme töreni düzenlemeyi planladığı Trinidad ve Tobago'ya geçecek.

''Daha sürdürülebilir deniz taşımacılığı için önemli adımlar''

Proman'ın CEO'su David Cassidy, "Geminin son teknoloji yakıt tüketimi ve motor teknolojisi, daha sürdürülebilir deniz taşımacılığı için önemli adımları temsil diyor. Devam eden yatırım ve taahhüdümüzün, diğerlerinin de metanol gibi daha temiz yakıtlara geçişlerini hızlandırmaya teşvik edeceğini umuyoruz.'' dedi.

Yıllık 12.500 ton metanol yakıtı tüketmesi beklenen Stena Pro Patria'nın, SOx dahil yerel kirleticileri ortadan kaldırırken, geleneksel yakıtlara kıyasla NOx emisyonlarını yüzde 60 azaltacağı ve CO2 emisyonlarını azaltacağını öngörülüyor.

Editör: CAHİT İSTİKBAL