Lüksemburg merkezli Ro/Ro operatörü CLdN, Fin teknoloji şirketi Norsepower ile Aralık 2022'ye kadar 2018 inşa Delphine'e rotor yelken teknolojisi kurmak üzere bir anlaşma imzaladı.

8.000 şerit metreye yakın kargo kapasitesi ile İngiltere, İrlanda ve Avrupa arasında sefer yapan Delphine isimli Ro/Ro gemisi, bugün dünyada faaliyet gösteren en büyük kısa mesafe Ro/Ro gemisi olarak biliniyor. Norsepower, 35 metre yüksekliğinde ve 5 metre genişliğinde iki rotor yelkeniyle bu gemi için yakıt ve emisyonda %7 ila %10 arasında bir azalma sağlayacağını tahmin ediyor.

Yeni gemilere inşa sırasında kurulabilen veya mevcut gemilere sonradan donatılabilen Norsepower rotor yelken teknolojisi, bir gemiye itiş gücü sağlamak üzere rüzgar gücü sayesinde magnus etkisini kullanan bir dönen silindir olan Flettner rotorunun modernize edilmiş bir versiyonu olarak bilinmekte. Diğer yandan bu proje, Norsepower'ın rotor yelkenlerinin kurulacağı yedinci gemi olacak.

Norsepower CEO'su Tuomas Riski, "Dönebilir rotor yelken tasarımımıza duyulan ilginin artması, endüstrinin sera gazı emisyonlarını azaltmak ve çeşitli gemi boyutları ve bu gemilerin operasyonlarında yakıt maliyetlerini azaltmak için kanıtlanmış, esnek çözümleri nasıl aradığını gösteriyor." dedi.

Diğer yandan CLdN Denizcilik COO'su Gary Walker, bu pilot projenin rotor yelken teknolojisinin şirketin mevcut filosunda ve yeni inşa edilen gemilerinde nasıl kullanılabileceğini belirlemeye yardımcı olacağını ifade etti.

Norsepower Rotor Sail, küresel denizcilik endüstrisi için üçüncü taraflarca doğrulanmış ve ticari anlamda operasyonel olarak çalışan ilk yardımcı rüzgar tahrik teknolojisidir. Tamamen otomatik olan sistem rüzgarın yakıt ve emisyon tasarrufu sağlayacak kadar güçlü olduğunu algıladığında otomatik olarak çalışmaya başlar. 

Editör: TE Bilişim