Türk denizlerinin korunmasında önemli bir görev üstlenecek olan muharip insansız deniz aracı ULAQ, NATO ülkelerine de tanıtılacak.

ULAQ, Almanya’da 30 Kasım-2 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek olan NATO Deniz İnsansız Sistemler Girişimi etkinliğinde görev gösterisi yapacak.

ULAQ’ın özellikleri;

ULAQ SİDA, Keşif, Gözetleme ve İstihbarat, Su Üstü Harbi (SUH), Asimetrik Harp, Silahlı Eskort ve Kuvvet Koruma, Stratejik Tesis Güvenliği gibi görevlerin icrasında karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya uçak gemisi, firkateyn gibi yüzer platformlardan kullanılabilecek.

Milli füze sistemleri üreticisi ROKETSAN tarafından sağlanan 4 adet CİRİT ve 2 adet L-UMTAS Füze Sistemleri ile donatılan ULAQ SİDA, farklı operasyonel harekat ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde füze sistemlerinin yanı sıra, elektronik harp, jamming yani karıştırma gibi farklı tiplerde faydalı yükler ve farklı haberleşme ve istihbarat sistemleri ile donatıldı.

Bununla birlikte kendisi ile eş veya farklı yapıya sahip diğer SİDA’larla operasyon yapma, İHA, SİHA, TİHA’lar ve insanlı hava araçlarıyla müşterek harekat kabiliyetlerine sahip olan ULAQ, sadece uzaktan kontrol edilen bir insansız deniz aracı olmanın haricinde, yapay zeka ve otonom davranış özellikleri ile üstün ve çağın ilerisinde yetenekler içeriyor.

Editör: TE Bilişim