Lürssen, Hollandalı gemi yapımcısı Damen'in sözleşmesiyle Almanya'nın gelecekteki MKS 180 fırkateyn sınıfını inşa edecek. MKS 180 tedarik projesi, Almanya'da tartışmalı bir konu. Şöyle ki;, bu sözleşme, Alman olmayan bir şirketle yakın zamanda yapılan ilk askeri gemi inşa sözleşmesidir. GNYK, karara itiraz etmek için derhal Alman savunma satın alma ajansı BAAINBw'ye resmi bir şikâyette bulundu, ardından davayı kazanma olasılığını arttırmak amacıyla davayı genişletmek için Bonn’daki federal Kamu İhale Odası’na başvurdu.

Geçen ay, Alman radyo ağı NDR, hükümetin bir konsolidasyon planı oluşturmak için sözleşmenin yerli rakipleri (Thyssenkrupp Marine Systems, GNYK ve Lürssen) arasında görüşmeler yaptığını bildirdi. İtalya ve Fransa'nın her birinde, gemi yapımında lider tek bir "ulusal şampiyon" var (Fincantieri ve Donanma Grubu gibi) ancak Almanya'da sektör parçalanmış olduğu için güç tek elde toplanmıyordu. Görüşmeler, Alman deniz gemi üreticilerinin küresel bir pazarda rekabet etmesine yardımcı olacak ortaklıklar kurmayı amaçlıyordu.

Birleşen iki Alman Donanma Tersaneleri Kiel ve Lürssen’in ortaklığından çıkan sonuç, GNYK'nın Damen'e yapılan ihale ile ilgili anlaşmazlığını çözdü. Cuma günü, GNYK protestolarını resmen geri çekti.

Abu Dhabi merkezli GNYK Privinvest Holding CEO'su İskandar Safa. ‘’Yerli oyuncular güçlerini birleştirirse müşterilerimize daha iyi hizmet verilebilir."dedi.

‘’Damen de onayını verdi. Damen yaptığı açıklamada, "Alman denizcilik endüstrisinin Bremer Lürssen Grubu liderliğindeki konsolidasyonundan memnunuz." dedi.

Editör: TE Bilişim