Konteyner taşımacılığının yeni gemi sipariş ile mevcut filo oranı, 2010'daki %30 seviyesinden 2020'nin 3. çeyreği sonunda % 8.8'e kadar düşerek bu yüzyılda kaydedilmiş en düşük rakama gerilemişti.Clarkson Research Services ise bugün oranın % 17.6'ya ulaştığını bildirdi. Cosco, Hapag-Lloyd ve HMM gibi önde gelen deniz taşımacılığı şirketlerinin önümüzdeki aylarda vereceği sipariş söylentileriyle, %20 rakamının aşılmasının muhtemel olduğunun altı çiziliyor. Bunun yanında LNG sektörünün %23 ile daha yüksek bir orana sahip olduğu biliniyor.

2023'te, 70 yıllık konteynerleşme tarihindeki en çok konteyner gemisi teslim edilecek!

Diğer yandan şu anda siparişi verilen gemilerin çoğunun 2023'te teslim edilmesi planlanıyor. Dolayısıyla 2023'te, yaklaşık 70 yıllık konteynerleşme tarihindeki diğer tüm senelere göre teu cinsinden daha fazla konteyner gemisi teslim edilecek.

Bunların yanında konteyner gemisi kiralama fiyatlarında şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviyelerin yaşanmasına neden olan artışlar gerçekleşti. 4.400 teu'luk panamax tipi eski bir konteyner gemisi için 6-12 aylık kiralama fiyatının geçen hafta %4 artarak günlük 50.000 dolara yükseldiği, bunun da 2005'te zirveyi gören seviyelere denk bir rakam olduğu belirtiliyor. Bu nedenle hem ikinci el hem de yeni inşa konteyner gemisi fiyatlarının yükselmeye devam ettiği belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim