Tersanelerde krizin etkisi

Zonguldak'ta, Tersaneler Bölgesindeki firmalarda ekonomik kriz nedeniyle ciddi işten çıkarmalar olmadığı bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Mayıs 2003'te temeli atılarak 2 Haziran 2006'da açılan Ereğli ilçesinde 5 bin 700 civarında kişinin çalıştığı Tersaneler Bölgesi de ekonomik krizden etkilendi.

Mevcut siparişlerinde iptaller olduğu belirtilen tersaneler, başlamış oldukları işleri tamamladıktan sonra kısa çalışma ödeneği ile ayakta durarak ekonomik krize karşı dayanmayı amaçlıyor.

Zonguldak Valisi Erdal Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ereğli ilçesinde çok sayıda firmanın faaliyetini sürdürdüğünü, ekonomik kriz döneminde de ciddi anlamda işten çıkarmalar yaşanmadığını söyledi.

Bölgede kömür ve demir çeliğin ardından yeni sektörler açısından en başarılısının tersaneler olduğuna dikkati çeken Ata, şöyle konuştu:

''Ereğli'deki Tersaneler Bölgesi'nin 2006'da faaliyete geçmesiyle 5 bin 700 civarındaki kişiye iş imkanı sağlandı. Yan sanayiyi düşündüğünüz zaman bu sayı daha da fazladır. Ekonomik krizin ardından buradaki bazı siparişler iptal edildi. Bunların yerine, dünyadaki krizden yaşanan bu süreç uzamazsa yeniden siparişler alınacaktır. Böylece sorun yaşanmaz. Tersanelerin bir kısmı devletimizin aldığı ekonomik tedbirlerden de yararlanacaktır. Kısa çalışma ödeneklerine müracaatlar var. Onların değerlendirilmesi yapılıyor. Kısa çalışma ödeneği aldıktan sonra firmalar daha da rahatlayacaktır. Yaklaşık 6 aylık rahatlamanın ardından bu yaşanan krizin de etkileri ortadan kalkar diye ümit ediyorum.''

Vali Ata, Alaplı ilçesine İstanbul Tuzla'daki yatçıların yeni tersaneler açmayı planladığını, ancak yer tahsisi yapılmasına rağmen yaşanan kriz nedeniyle yatırıma henüz başlanılmadığını kaydetti.

-KENTTEKİ DİĞER PROJELER-

İl merkezinden geçen Üzülmez Deresi'nin bir bölümünün üzerinin kapatılması çalışmalarına devam edildiğini anlatan Ata, şöyle dedi:

''Çalışmalara ara verilmesi söz konusu değildir. Proje, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Karayolları Genel Müdürlüğüne onaylatılmadığından gecikme oldu. DSİ Bölge Müdürü ile görüştük, buranın tüm ödenekleri bu yıl içinde verilerek ağustos ayında hizmete açılacak. Herhangi sorun yok. Önümüzdeki hafta içinde de 2 milyon TL daha kaynak aktarılacak. Geri kalan ödenekler de birkaç ay içinde gönderilecektir.''

Vali Ata, bölgesel teşvik beklentileri konusunda da özellikle madencilik, demir çelik, enerji, tersaneler ve orman ürünlerine yönelik teşvikler sağlanabileceğini, bölgedeki yatırımların bu sektörlerde ağırlık kazandığını kaydetti.(aa)

Editör: TE Bilişim