Norveç firması Havyard Group tarafından Faroe Adaları firması Supply Services için Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan Cemre Tersanesi'nde yaptırılan ''Sjoborg'' adlı platform destek gemisi, törenle suya indirildi.

Bakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de iç hatlarda uçakla seyahat eden yolcu sayısının 8,5 milyondan, 52 milyona ulaştığını belirtti.

Havacılıkta 2023 hedeflerine dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

''Şimdi artık gözümüzü 2023'e diktik. 2023 hedeflerimizi koyduk; 350 milyon yolcuya erişeceğiz, hava taşımacılığında 750 tane, büyük ve orta gövdeli uçağımız olacak, kendi uçağımızı kendimiz yapacağız. Uydumuzu kendimiz yapacağız.

60 milyon yolcu kapasiteli en az 1, 30 milyon yolcu kapasiteli en az 2, 15 milyon yolcu kapasiteli en az 3 tane de hava limanımız olacak.Türkiyehavacılıkta da denizcilikte de hava yollarında da dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girecek. Bir ülkenin ihtiyacı olan her türlü gelişmeyi, altyapıyı eksiksiz tamamlayacağız.''

Yıldırım, denizcilik sektöründe yaşanan krize de değinerek, ''Denizcilikte yaşadığımız 2008-2009 krizi geçici bir krizdir. Asıl olan kriz sonrası dönemlere hazır olmaktır, krizi fırsata çevirebilmektir.

Bu bölge Yalova'nın hatta Türkiye'nin cazibe merkezi haline geliyor. Altınova altın değerinde bir yer olacak. Hemen şurada dünyanın ikinci büyük köprüsü olacak. Geçenlerde sözleşmesini imzaladık, inşaat başlıyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin gemi inşa sanayinde marka olma yolunda ilerlediğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Norveçli dostlarımıza söylüyorum; artık sadece çelik tekne almayı bırakın. Türkiye her türlü gemiyi anahtar teslim yapacak duruma erişmiştir.

Türkiye gemi inşa sanayisi dünyada marka olmaya gidiyor. Römorklarda marka, kimyasalda marka, orta boy gemilerde, orta tonajlılarda, her türlüsünde Türkiye gemi inşaatçıları marka oluyor. O yüzden anahtar teslim anlaşmalara girerseniz bundan sonra daha çok kazanırsınız.''

-NORVEÇ'TEKİ TERÖR OLAYI-

Yıldırım, Norveç'te yaşanan terör olayına değinerek, şunları dile getirdi:

''Bir süre önce Norveç'te büyük bir terör olayı yaşandı. 70-80 tane masum insan hayatını kaybetti ve bir kez daha gördük ki, terörün dini, milliyeti, mezhebi yok.

Terör dünyanın her yanında terör. Ümit ederim ki tüm dostlarımız bizim 30-40 yıldır yaşadığımız bu olayı daha iyi anlarlar. Küresel işbirliğinde bundan sonra çok daha titiz davranırlar. Norveç'teki terör hepimizi üzdü. O yavruların, çocukların ne günahı vardı.''

-''HERKES AKLINI BAŞINA ALSIN''-

Türkiye'de yaşanan terör olaylarından duyduğu üzüntüyü de ifade eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Şunu da söylemek istiyorum; herkes aklını başına alsın. Bu ülke büyük bir ülke. Bu ülkenin büyüklüğünü Mısır'da, Libya'da, Tunus'ta gördük. Orada on binler ayaktaydı, 'Türkiye, Türkiye' nidalarıyla gök kubbeyi inlettiler. Bu Türkiye'nin, Türk milletinin gücüdür. Bu istikrarın ve güvenin gücüdür.''

Bakan Yıldırım, daha sonra geminin suya indiriliş kurdelesini kesti.

Supply Services Genel Müdürü Jens Meinhard Rasmussen de gemiyi zamanında teslim ettiği için Cemre Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek'e saat hediye etti.

Törene, Yalova Valisi Esengül Civelek, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaç, Altınova Tersaneler Birliği Başkanı Hakkı Kan ve Havyard Group üst yöneticisi (CEO) Geir Johan Bakke da katıldı.

 

Editör: TE Bilişim