Yat Tekne İmalatçılığına Ara Eleman

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) öncülüğünde başlatılan ''Yeni Bir Geleceğe Yelkenler Fora Projesi''ne katılan gençler, denizcilik sektörünün önde gelen isimleriyle buluştu.

Antalya Serbest Bölgesi'nde bulunan firmaların yat ve tekne imalatçılığı sektöründe nitelikli ara elaman ihtiyacı sorununa çözüm sağlamak amacıyla başlatılan, ''Yeni Bir Geleceğe Yelkenler Fora Projesi'' devam ediyor. Proje kapsamında 3 aydır eğitimlere devam eden gençler, ATSO Meclis Salonu'nda bilgilendirme toplantısında yat yapımı ve denizcilik sektörünün önde gelen isimleriyle buluştu.Toplantıya, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Çelik, İstanbul Deniz Ticaret Odası Yat İnşa Yan Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Y. Turhan Soyaslan, Antalya Serbest Bölge Yatırımcıları Derneği (ASDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alya Yatçılık Firma Yetkilisi Ömer Koray, Antalya Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Ünlü, Antalya Deniz Ticaret Odası Şube Müdürü Cüneyt Koşul, Antalya Serbest Bölge Müdür Vekili Salim Yıldız, Antalya İşkur Bölge Müdürlüğü Proje İzleme Uzmanları Oray Kuş ile Şerafettin Abı katıldı.

Toplantının açılışında konuşan ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Çelik, Merkezi Finans ve İhale Birimi ve Türkiye İş Kurumu tarafından ''Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Planı'' kapsamında ATSO'nun öncülüğünde hazırlanan projenin amacının, Antalya bölgesinde 15?29 yaş arası meslek lisesi veya ilköğretim mezunu işsiz gençlere yat ve tekne imalatı eğitimi vererek meslek edindirmek olduğunu söyledi. Çelik, işsiz gençlerin aynı zamanda Antalya Serbest Bölgesi'nde bulunan firmalarda istihdamlarını sağlayarak, yat ve tekne imalatçılığı sektörünün nitelikli ara elaman ihtiyacı sorununa çözüm sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

''Yeni Bir Geleceğe Yelkenler Fora Projesi''nin 149 milyon 336 bin 91 avro bütçesi olduğunu belirten Çelik, projenin Antalya Mesleki Eğitim Merkezi, Antalya Serbest Bölge Yatırımcıları Derneği ve Antalya Endüstri Meslek Lisesi ortaklığında yürütüldüğünü ifade etti. Proje kapsamında yaşları 15-29 arasında değişen 60 gencin laminasyon, doğramacılık, tesisatçılık ve boyacılık alanlarında 8 ay süresince eğitileceğini belirten Çelik, program sonucunda bu gençlerin ilgili firmalarda istihdamlarının sağlanacağını bildirdi.

İstanbul Deniz Ticaret Odası Yat İnşaat Yan Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Y. Turhan Soyaslan ise, karşılaştığı tablonun kendisini çok sevindirdiğini ve böyle bir projenin başlamasından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Bu projenin sektörün vizyonunu değiştirecek bir atak olarak gördüğünü belirten Soyaslan, ''Üretim sonrası bakım ve onarım servisleri de hizmetin bir parçasıdır. Tekneyi üreten elemanlar o teknenin detaylarını en iyi bilen kişiler olarak, ürünü ortaya çıkaran en önemli unsurdur'' dedi.

Antalya Serbest Bölge Yatırımcıları Derneği (ASDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alya Yatçılık Firma Yetkilisi Ömer Koray da, Serbest Bölge'de 2000 yılında bir iki firma ile başlayan yat üretiminin bugün yan üretim yapan firmalar da dahil olmak üzere 48 firmaya ulaştığını, bunların 28 tanesinin bilfiil yat üretimi yapmakta olduğunu söyledi.

Serbest Bölgede yat ve tekne imalatı sektöründe bin 533 kişinin istihdam edildiğini belirten Koray, ekonomik gelişmelere bağlı olarak istihdamın artacağını vurguladı. Koray, Antalya Serbest Bölgesi'nde 2000 yılından bu yana 180 milyon Amerikan doları tutarında, 149 irili ufaklı tekne üretildiği bilgisini verdi.

Antalya Deniz Ticaret Odası Şube Müdürü Cüneyt Koşul ise Antalya Serbest Bölge'deki yat imalatının Antalya'nın deniz turizminin bir parçası olduğunu anlattı. Antalya'nın polyester ve komposit tekne imalatında dünyanın önemli bir destinasyonu olduğunu kaydeden Koşul, gençlerin sektörde başarılı olmaları halinde, yalnız Antalya ve Türkiye'de değil, dünyanın bir çok yerinde çalışabileceğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim