TBMM Sağlık, Aile, Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Aydın ve Nur Gemicilik CEO’su Engin Özçelik’le birlikte Trabzon Genç İşadamları Derneği’ni ziyaret ederek Yat imalat sektörünün Trabzon’a çekilebilmesi için oluşturulacak strateji masaya yatırıldı.


Uzun süredir yat imalat sektörünü Trabzon’a çekmek için çalışma yapan TGİAD Yönetim Kurulu, köklü tersanecilik geçmişine sahip Trabzon’un hem alt yapısı hem üst yapısı hem de sahip olduğu tersanecilik deneyimi ve bilgisiyle yat imalatını Trabzon’da rahatlı gerçekleştirebileceğini belirterek, Teknoloji transferini cezbeden,Yabancı yatırımları çeken, Beraberinde yan sanayi de geliştiren, Emek ve teknolojisi  yoğun, Yüksek katma değere sahip, Ülke denizciliğini destekleyen ve geliştiren, Tasarım ve arge çalışmalarının yüksek olduğu, Diğer sektörlere göre yan sanayisi ile birlikte 1’e 6 oranında istihdam sağlayan, Ülke ekonomisine döviz kazandıran, bir endüstri dalı olması sebebiyle tüm Trabzon’un yat imalatını Trabzon’a çekmek için seferber olması gerektiğinin altını çizdi.


İstişare toplantısında, TGİAD tarafından Trabzon’a Yat İmalat Sektörünün gelmesi için oluşturulan  stratejiye ilişkin şu açıklamalarda bulunuldu:


Yer ve alt yapı ihtiyacı:  Trabzon’da yat ve tekne imalat sanayinin ihtiyacı olan alanların tahsisi,  organize imalat alanlarının kurulması, (Bu bağlamda Trabzon Serbest Bölgesi ve Sürmene Çamburnu Tersanesinde Yat imalatçılarına ayrılmış parseller mevcuttur).


Nitelikli personel, işgücü ve eğitim ihtiyacı: Sektörün ve yapım tekniğinin özelliğinden dolayı etkin, nitelikli ve kalifiye işgücünün yetiştirilmesi, bu amaçla eğitim programlarının yapılması ve sektöre yönelik eğitim veren okul ihtiyacının giderilmesi (Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde Deniz Bilimleri Fakültesi, Gemi İnşa ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü, Sürmene Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi ve Abdullah Kanca Denizcilik meslek yüksek okulu mevcuttur).


Yat fuarcılığı (Trabzon Boat Show): Denizcilik Müsteşarlığı ve Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) desteğinde düzenlenen, “Boat Show” fuar organizasyonlarından birin Trabzon’da gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.


Tasarım-arge  ve yeni teknoloji: Gelişen müşteri istekleri, yeni pazarlara açılma ihtiyacı ve yüksek rekabet koşulları altında  her zaman daha özgün tasarımlar geliştirilmesi, yüksek bilgiyi gerektiren arge çalışmaları yürütülmesi  ve yeni teknolojileri ve üretim teknikleri yakından takip edilip uygulanması için gerekli alt yapının oluşturulması,


Yatçılık Okulu Kurulması: Ülkemizde ara eleman yetiştirme düzeyinde bir meslek yüksek okulu bulunmamaktadır. Ancak, sektörün temel sorunlarından biri nitelikli ara eleman teminidir.   Yurtdışında, sertifika eğitimi, 1 yıllık mesleki eğitim, 2 yıllık meslek yüksekokulu ve 3-4 yıllık lisans düzeyinde öğretim mevcuttur.  Bu örneklerden de yola çıkarak yat imalatına uygun profilde bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip kişiler yetiştirmek amacıyla Trabzon’da “Yatçılık Okulu” kurulması konusunda, Trabzon, ülkemizde öncü olma istek ve yeteneğine sahip olmalı, 


Tersanecilik ya da Denizcilik Müzesinin Kurulması: Türkiye’de ilkleri oluşturmuş bir kent olarak, Trabzon’da bir tersanecilik kültürü oluşturmak, deniz sevgisini insanlara aşılamak ve turistlerin ziyaret edebilecekleri yeni alanlar oluşturmak adına bir tersanecilik müzesinin kurulması sağlanmalıdır (Bu konuda yer olarak en uygun yer Çamburnu Tersanesi’nin olduğu bölgedeki tarihi Memiş Ağa Konağı belirlenmiştir).


Hukuki destek ve proje yönetimi: Özellikle yurt dışı siparişlerde müşteri ile yapılan sözleşmelerin  çok iyi planlanması, imalatçıyı ileride zor duruma düşürecek hükümlere yer verilmemesine dikkat edilmesi ve teslimat aşamasına kadar etkin bir proje çalışması yürütülmesi için hukuki alt yapının oluşturulması,


Ortak davranış kültürü: Sektörü oluşturacak olan imalatçılar Trabzon’a çekmek için tüm Trabzon kamuoyunun gücünü birleştirmesi,


Tanıtım ve Pazarlama: Trabzon’un sektörde sahip olduğu potansiyeli, işçiliği, kalite ve diğer artı değerlerini ulusal ve uluslararası pazarda en iyi şekilde göstermesi, tanıtım ve pazarlama çalışmalarına mutlaka yer vermesi sağlanmalıdır.


Günümüzde Türkiye’de büyük atılıma giren ve gelişmesini sürdüren yat inşa endüstrisi, yurt içi ve yurt dışı müşterilerine kalite, uygun fiyat, ustalık, standartlara uygunluk ve güvenilirliliğin yanı sıra birçok uygun seçenekler sunmaktadır. Bu gelişmeler doğrultusunda Trabzon’a mevcut serbest bölge ya da Çamburnu Tersanesi’nin uygun kiralama koşulları ve alanları, bölgenin Rusya, Gürcistan, İran ve Kafkas pazarına yakınlığı ile Trabzon’da desteklenecek, yol gösterilecek ve planlı gelişmesi sağlanacak olan yat ve tekne endüstrimiz, uluslararası pazarda hedeflediği pazar payına ulaşacak ve rekabet üstünlüğünü sağlayacaktır” açıklamalarında bulunuldu.
Meclis Sağlık, Aile, Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl’de TGİAD’ın oluşturduğu stratejinin takipçisi ve destekçisiyiz. Bu bağlamda sizin önerdiği strateji içerisinde yer alan, “Trabzon Boat Show” adı altında bir yat fuarının 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyat oyunlarından önce Trabzon’da gerçekleştirilmesi için gereken çalışmaları hem bakanlıklar hem de müsteşarlık bazında yapacaklarını ve bu fuarı Trabzon’a kazandırmaya çalışacaklarını söyledi. Erdöl, TGİAD’ın bir diğer projesi olan tersanecilik ya da denizcilik müzesini de Trabzon’a kurmak için tüm girişimlerde bulunacaklarını söyledi.  

Editör: TE Bilişim