Yalova'ya Bir Milyar Dolarlık Yatırım

Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD) tarafından Yalova’nın Çiftlikköy ilçesine yapılacak ihtisas organize sanayi bölgesinin çevreye zarar vermeyeceğini belirten Dernek Başkanı Ziya Gökalp “Yalova halkı korkmasın, bizim sanayi bacasız sanayi. Bu proje Başbakanımızın projesi” dedi.

Yalova Çiftlikköy’de kurulacak Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (GİOSB) son duruma ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Gökalp, GESAD'ın Türkiye gemi sanayinde her türlü teçhizat üreticilerinin bir çatıda toplandığı sektörel bir kuruluş olduğunu söyledi.

Gökalp, derneğin binlerce çeşit gemi sanayi ürününün imal edildiği Türkiye'de küçük, orta ve büyük ölçekli 2 bin civarında gemi sanayicisini temsil ettiğini, GESAD olarak amaçlarının; sektör sorunlarını ortak bir platformda toplayıp çözüm aramak, üyeler arasındaki iletişimi güçlendirmek, sektörü uluslararası alanda temsil etmek olduğunu kaydetti.

GESAD'ın Türk gemi sanayisindeki en büyük projelerden biri olan GİOSB projesini başlattığını anımsatan Gökalp, projenin Türkiye'nin en büyük tersane alanlarından Yalova Tersaneler Bölgesi'nde kurulduğunu, bölge tersanelerine, Tuzla ve diğer yurt içi tersanelerine, aynı zamanda yurt dışındaki tersanelere üretim ve hizmetlerde bulunacak bir kuruluş konumunda olduğunu söyledi.

Başlangıçta 100'den fazla gemi ihtisas sanayicisinin yer alacağı GİOSB'un 140 hektarlık bir alanda makro ölçüde modern bir sanayi kompleksi halinde yapılandırılacağını anlatan Gökalp, GİOSB'un, kuruluşu ile birlikte bünyesinde serbest bölgesi, kendi iskele ve limanı ile gelişmiş lojistik imkanlara sahip olacağını ifade etti.
Gökalp, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''GİOSB, bu özelliği ile ürünlerini kendi serbest bölgesinden dünya pazarlarına ithalatını ve ihracatını gerçekleştiren Trans-Avrasya bölgesinde bir gemi sanayi üssü olarak ilk ve tek kuruluş olacaktır. GİOSB, dinamik yapıdaki uluslararası kurallara uygun ürünlerin üretileceği eğitim, Ar-Ge, konferans ve sergi merkezlerine sahip ihtisaslaşmış bir organize sanayi projesidir.''

Derneğin krize karşı yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Gökalp, ''Kriz varsa çare de vardır'' dedi. Başbakanlık nezdinde yürütülen bakanlar ve TOBB kriz komitesi çalışmalarına katıldıklarını ve sektörü bilgilendirdiklerini anlatan Gökalp, AB finans kurumunun toplantısına iştirak ettiklerini, kurum yetkililerine gemi sanayi sektörünün ticari işbirliğine hazır olduğunun bildirildiğini söyledi.
 
-''TÜRKİYE'NİN KRİZE AŞISI VAR''-
 
Ziya Gökalp, Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana büyük çapta kriz yaşamadığını belirterek, Türkiye'nin ise 5 yılda bir kriz gördüğünü, krize aşısı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en güvenli ülkelerden biri olduğunu dile getiren Gökalp, yeni kurulacak GİOSB'a yabancı şirketlerden büyük ilgi olduğunu, özellikle Hollanda'dan GİOSB'a ilgi yağdığını ifade etti.

Gökalp, GİOSB'un tamamlandığında, yüzde 100 öz kaynaklarla gerçekleştirilmiş bir milyar dolarlık bir proje olacağını vurgulayarak, ''Gemi sanayisi olarak krizin altından el birliğiyle, gençleşmiş olarak çıkacağız'' dedi.

Türk gemi sanayisinin butik gemi çalıştığını, Türkiye olarak marka vizyonu oluşturduklarını anlatan Gökalp, GİOSB'un tamamlanmasıyla yüzde 85'i milli sanayi olan gemi inşa edeceklerini, GİOSB ile ciddi istihdam yaratıp işsizlere umut olacaklarını kaydetti.

- 'BU PROJE BAŞBAKANIN PROJESİ

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gökalp, Yalova halkının endişelerine ilişkin bir soru üzerine, ''Yalova halkı korkmasın; bizim sanayimiz bacasız sanayi'' dedi. Milletvekili İlhan Evcin’in kendilerine yönelik olarak gösterdiği tepki konusundaki bir soruya da yanıt veren Gökalp, “Sanıyorum milletvekilimiz yanlış anlamış. Kendisine gerekli bilgileri vermek için randevu talebimiz oldu.

Bu proje en başından beri Başbakan’ın bizzat kendi önerdiği bir proje olarak hayata geçiyor. Bu projenin içinde şu an Devlet Bakanı olan Zafer Çağlayan’ın da destekleri var. Devlet Denetleme Kurulu raporlarında da yer alıyor bu proje. Bizim amacımız rant değil. Üyelerimizi çok sıkı koşullar uyguluyoruz. En az 5 yıl gemi sanayicisi olma şartı gerekiyor. Deniz Ticaret Odası’nda kaydı bulunması gerekiyor” dedi.

Yapılacak yatırımın Türk denizciliği ve tersaneciliği açısından önemine de değinen Gökalp şöyle konuştu:

“Dünyada artık gemiler tersanede yapılmıyor. Tersanede sadece monte ediliyor. Bizim sanayimiz de bu modüler teknolojiye uygun olacak. Masraflarımızın hepsi iştirakçilerimiz tarafından karşılanacak. Artık gemi yaparken yüzde 85 milli sermaye kullanarak gemi inşa edeceğiz”

Tersanelerde yaşanan iş kazaları konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatan Gökalp, işlerin rölantiye alındığı kriz döneminde seri şekilde işçi çıkarmadıklarını da ifade etti.

GESAD Genel Sekreteri Mustafa Ünar da, inşa edilen bir geminin maliyetinin yüzde 70'inin yan sanayiden karşılandığını, bu oranın yüzde 50'sinin de Türkiye'den temin edildiğini belirterek, organize sanayi bölgesiyle birlikte bu oranın yüzde 85'e çıkacağını, yurt dışına giden 2-3 milyar dolar dövizin Türkiye'de kalacağını söyledi.

Ünar, GİOSB'un geç kalmış bir proje olduğunu, yapılacak kamulaştırmanın ardından bölgede altyapı çalışmalarının başlayacağını bildirdi.

 

Editör: TE Bilişim