Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Kan, "Eğer bizlere de rakip olduğumuz ülkelerdeki tersanecilere sağlanan imkanlar sağlanırsa daha çok ihracat ve istihdam sağlarız.

Bunu ifade ederken 'devlet, tersanecilere para versin' demiyoruz. En azından devlet uluslararası sularda kullanılacak gemilerin sacında yardımcı olsun" dedi.

Kan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 2004 yılında kurulduğunu, yatırımın mali değerinin 167 milyon dolar, şimdiye kadar yapılan yatırım bedelinin ise 350 milyon dolar tutarında olduğunu belirtti.

Birliğe bağlı 37 tersanenin faaliyet gösterdiğini, ancak bu tersanelerin 2008 yılında yaşanan kriz nedeniyle zor günler yaşadığını dile getiren Kan, "Yalova'da birliğe bağlı tersaneler ile beraber toplam 44 işletme var. Bölgemizdeki tersanelerde yaklaşık 7 bin çalışan bulunuyor.

Tersanelerin kuruluşunda çeşitli sorunlar yaşadık. 2008 yılındaki krizden önce 9 bin 500 çalışana ulaşmıştık. Mahkemelerle yaşadığımız sorunlar ve kriz olmasaydı en az bugün tersanelerimizde 20 bin kişiyi istihdam ederdik. Belki de bu rakam 30 binlere de ulaşırdı. Krizden dolayı resmen tersaneciler ağustos sıcağında giderken fırtınaya, yağmura yakalandı" diye konuştu.

Kan, krizin atlatılması ve eski günlerin yakalanması için devletin tersanecilere yardımcı olması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sağolsun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın tersanelerin kiralarıyla ilgili çalışmaları sayesinde rahatlatıcı tedbirler alındı. Örneğin çalışan tersaneden 'binde bir gibi hasılattan pay alısın' diye. Fakat, bu kafi değil. Rakip ülkelere bakmamız lazım, nereleri bu rakip ülkeler? Çin, Uzakdoğu ülkeleri, Romanya ve İspanya gibi ülkelere bakmamız lazım.

Üstü kapalı da olsa söylemeseler bile bu ülkelerde saca bile destek veriliyor. Sacın tonu uluslararası pazarda bugün 650-700 dolar civarındadır. 125 dolara 150 dolara tersanelere sac veriliyor. 'Yeter ki ihracat yapılsın, gemi üretimi olsun, istihdam sağlansın' deniliyor. Bu sadece sac değil, geminin üzerinde bir sürü malzeme var. Bu ülkelerin üreticilerine sağladığı imkanlardan dolayı onlarla rekabet edecek durumumuz kalmıyor.

Bu sorunlarla ilgili inşallah sayın Bakanımız Binali beyin bir çalışması vardır. Eğer bizlere de rakip olduğumuz ülkelerdeki tersanecilere sağlanan imkanlar sağlanırsa daha çok ihracat ve istihdam sağlarız. Bunu ifade ederken devlet tersanecilere para versin demiyoruz. En azından devlet uluslararası sularda kullanılacak gemilerin sacında yardımcı olsun. İmkanlar ve destekler sağlanırsa 2008 öncesini yakalarız. Nasıl o zamanlar ihracatımız 3-3.5 milyar dolardı, imkanlar sağlandığında bu rakamı geçer ve 8-10 milyar dolara çıkarız."

"Bütün olumsuzluklara rağmen tersanelerimiz fevkalade"

Yalova'daki tersanecilerin yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen yine de iyi ve kaliteli gemiler ürettiğine vurgulayan Kan, şöyle devam etti:

"Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen tersanelerimiz fevkalade. Ne yapıyor tersanelerimiz? Çok amaçlı, çok maksatlı her yerde yapılamayan gemiler yapıp Norveç'e gönderiyor. Şimdi bakım, onarıma dayalı çalıştıkları için tersanelerimiz ayakta. Rekabet edebilecek durumda gemi siparişi alamıyoruz. Hükümetin bu konuda çalışmaları var inşallah bir an evvel neticelenir ve yine bu tersaneler de eskiden olduğu gibi güzel günlere kavuşuruz. Ümidimiz burada 100 bin kişiyi istihdam etmek, daha fazla ihracat yapmak ve ülkeye döviz getirmektir."

Geçen cuma günü Yalova'ya ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştüğüne de değinen Kan, "Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, ileriye dayalı, gerçekten tersanelere her konuda her zaman destek olmuştur. Kendisiyle görüşmemizde yine her konuda ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirtti. Tersanelerin durumu ile alakalı konuları kısa bile olsa kendilerine arz etme fırsatı buldum kendisine teşekkür ediyorum" dedi.

Editör: TE Bilişim