Yalova ‘büyük oynuyor’

Dünya deniz ticaretinde yıllık 3 milyar dolar ciro ile yüzde 1'in de altında pazar payına sahip olan Türkiye, Yalova'nın Altınova ilçesinde yapımı devam eden tersaneler ile gemi ve yat üretiminde dünya çapında söz sahibi olmayı hedefliyor.

Geçen yıl itibariyle yıllık 350 milyar doları bulan dünya deniz ticaretinden pay almak için planlanarak yapımına başlanan Yalova tersaneleri tamamlandığında Çin'den sonra dünyanın ikinci büyük tersane kümelenmesi olacak. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen, dünya deniz ticaretinde yıllık 3 milyar dolar ciro ile yüzde 1'in de altında pazar payına sahip olan Türkiye, Yalova'nın Altınova ilçesinde yapımı devam eden tersaneler ile gemi ve yat üretiminde dünya çapında söz sahibi olmayı hedefliyor.

Denizcilik Müsteşarlığı verilerine göre yeni yatırımlarla birlikte faal tersane sayısı 2002'de 45, 2008'de 92 olan Türkiye'nin, 2013'te 160 tersane rakamına ulaşması bekleniyor. Türkiye'nin 2007 yılında toplam gemi üretim kapasitesi 650 bin dwt (Deadweight long tons: Bir geminin taşıyabileceği en çok ağırlık) iken Yalova tersaneleri 1 milyon dwt'lik üretim kapasitesi ve 670 bin tonluk sac tüketimiyle Türkiye'nin pazar hacmini 5 yıl gibi bir sürede 2'ye katlayacak kapasiteye sahip olacak.

Dünya deniz ticaretinden yıllık 3 milyar dolar pay alan Türkiye'nin bu altyapıya kavuşması halinde yıllık cirosu da 6 milyar doları bulacak. 2008 yılı mart ayı verilerine göre Türkiye adetsel bazda gemi üretimi alanında dünyada 268 gemi ile Çin, Güney Kore ve Japonya'dan sonra dördüncü sırada yer alıyor. Gemi siparişlerinin tonaj dağılımına bakıldığındaysa Türkiye 3.39'la Güney Kore, Çin, Japonya, Filipinler, Vietnam, Hindistan, Romanya ve Tayvan'dan sonra dokuzuncu sırada. 2007 yılında dünyadaki toplam gemi üretimi 80 milyon dwt seviyesindeyken Türkiye'deki üretim ise 650 bin dwt olarak şekillendi.

Bugün Türkiye'de üretilen her iki gemiden bir tanesi Türk armatörler tarafından dünya ticaretinde kullanılırken, önümüzdeki 20 yıllık dönemde yüzde 200 büyümesi öngörülen dünya ticaret hacmi içerisinde ticaret filoları da büyük önem kazanacak.

"350 milyar dolarlık pastada Türkiye'nin payı 3 milyar dolar"

Yalova'nın Altınova ilçesinde 7.5 kilometrelik sahil şeridi ve 21 bin dönümlük arazi üzerinde 300 metre derinlikle kurulan Yalova Tersaneleri hakkında gazeteniz DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan Yalova Gemi Sanayicileri Derneği (YAGESAD) Yönetim Kurulu Başkanı Behram Kavlak; gemi inşa sanayinin birçok sanayi sektörü ile doğrudan ilgili olduğuna değinerek, sektörün; istihdam politikalarını desteklediğini, ihracat gücünü arttırdığını, jeo-politik ve stratejik açıdan gerekli olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin sahip olduğu 8 milyon dwt'lik deniz ticaret filosu ile dünya ticaretinin içindeki payını yüzde 1 olarak açıklayan Behram Kavlak;

"Dolayısıyla 350 milyar dolarlık pastadan ancak 3 milyar dolarlık bir değerle oldukça düşük bir pay almaktadır. Dünyada deniz ticaretini ve gemi inşa sanayini önemseyen pek çok ülke bu sunulan pastadan alınan paylarını çok yüksek seviyelere getirerek ülke ekonomilerine katkı sağlamışlardır. Buna en güzel örnek de komşumuz Yunanistan'dır. Nüfusu Türkiye'nin 3'te 1'i olmasına ve büyük bir sanayisi bulunmamasına rağmen denizciliğe verdiği önem sayesinde ülke ekonomisinin ana kaynağını deniz ticaretinden elde ettiği gelir oluşturmaktadır. 150 milyon dwt'lik deniz ticaret filosu ile dünya ticaret filosunun en üst sırasını yüzde 18'lik bir payla almaktadır. Ayrıca Avrupa Topluluğu içerisindeki payı da yüzde 38 dolayındadır. Dolayısıyla Yunanistan bu sektörden yılda 60 milyar dolar gelir elde etmektedir. Neden Türkiye Yunanistan'ın seviyesine gelemesin?" dedi.

Tuzla Yalova'ya kayıyor

Yapımı devam eden tersaneler bölgesi ile ilgili teknik bilgi veren Behram Kavlak;

"Alanda A-B ve C tipi tersaneler yapılacak. Yeni yasaya göre A tipi bir tersanenin 200 metre deniz cephesi ve minimum 80 dönüm arazisi olmalı. Bu nedenle de Tuzla'dan buraya kaymalar başladı. Çünkü bu oranda alanları Tuzla'da birkaç tersane birden kullanıyor. B tipi tersanede 100 metre deniz cephesi ve minimum 40 dönüm arazi, C tipindeyse arazi kısıtlaması bulunmazken minimum 50 metre deniz cephesi gerekiyor. Şu anda krize rağmen inşaat izni alan 56 ayrı tersane bulunuyor.

Yalova Altınova Tersane Girişimcileri San. ve Tic. A.Ş.'nin ortağı bulunan 40 tersanenin 600 bin dwt üretim kapasitesi ve 3.5 milyar dolar ciro hedefi bulunuyor. Ayrıca bu ortaklık dışında buraya gelerek tersane yapımına başlayan 14 şirket daha bulunuyor. Onlarında yaklaşık 400 bin dwt üretim kapasitesi ile 2.5 milyar dolar ciro hedefleri var. Yalova'nın 2010 yılı öngörüsü 1 milyon dwt ve 6 milyar dolar ciro. 2014 hedefi ise 12 milyar dolar. Bu rakam da şu anda 40 konutluk Yalova'yı üç kez sıfırdan inşa etmek anlamına geliyor. Ayrıca İş-Kur kayıtlarına göre tersaneler bölgesinde 8 bin 300 kişilik istihdam bulunuyor" diye konuştu.

Tersaneler Yalova'yı ihracatta üst sıralara taşıyacak

Yalova'nın önümüzde ki 4-5 yıllık süreçte çok hızlı bir değişime uğrayacağının altını çizen Kavlak, tahmin edilen değişiklikleri ise şöyle sıraladı;

"Yalova ihracat sıralamasında 2008 yılı itibarıyla yer aldığı 57'nci sıradan ilk 6'ya yükselecektir. GSMH'nin illere göre dağılımına bakıldığında kişi başına düşen GSMH sıralamasında ilk il olacaktır. Nüfusu 500 binin üzerine çıkacaktır. Yalova'da zenginliğin belirtisi olan marka ve tesislerin hiç biri yok, ama yakın gelecekte dünya markaları ve nitelikli tesisler Yalova'da da yerlerini alacaktır."

Yalova'nın Uzak Doğu'dan sonra dünyanın tersane merkezi olacak nitelikte bir altyapıya kavuşacağını belirten Behram Kavlak,  yetkili mercilerin konuya hassasiyetle eğilerek, öncelikle; 'Yalova Gümrük Müdürlüğü için bina ve antrepo probleminin hızla çözülmesi, liman yapımı, Yalova'da faaliyete geçecek yatırımların merkezlerinin Yalova'ya alınmasının sağlanması, merkezi alınamayan firmaların en azından satın alma müdürlüklerinin Yalova'ya kazandırılması' gibi konularda harekete geçmesi gerektiğini savundu.

 

Editör: TE Bilişim