Yalova, Avrupa’nın 1 numarası olmaya aday

 Resmi rakamlara göre toplam 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştıklarını söyleyen Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, bölgenin, Avrupa’nın bakım-onarım üssü olmaya aday olduğunu söyledi.

Türk gemi inşa sanayinde olduğu kadar bakım-onarım konusunda da önemli bir yere sahip olan Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi’nde, resmi rakamlara göre 2009 yılından günümüze kadar 1 milyar doları aşan gemi-yat ihracatı yapıldı. Yalnızca 2015 yılında bu rakamın 253,3 milyon dolar olarak gerçekleşti ancak Yalova Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, gerçekte sağlanan döviz girdisinin, bunun 4-5 katı olduğuna dikkat çekti. Sektörün, Yalova’dan olan ihracatının gün be gün arttığını kaydeden Uzun, “Yalova İli 2014 yılı gemi ve yat ihracatı 253,4 milyon dolar olarak, 2015 yılında ise 253,3 Milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir. Ancak, işletmeci firmaların birçoğunun merkezleri İstanbul’da olduğundan, ihracatları İstanbul istatistiklerine eklenmekte, bölgemiz dış satış verileri üretim verilerine göre düşük gözükmektedir. Bakım onarım mal ve hizmet satışı ihracat verilerine hiç yansımamaktadır; bu da sektörümüz genelinde sağlanan döviz girişinin önemli kısmının dikkatten kaçmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

BAKIM ONARIM YAPILAN GEMİ SAYISI 2 BİNE ULAŞTI

Yalova’da, 2008 -2015 yıllarında toplam 17,5 Milyon DWT tonajda 1950 adedin üzerinde gemi ve su aracına bakım onarım yapıldığını, toplamda ise 590 Bin DWT tonajda 260 gemi ve su aracı inşa edildiğini anlatan Uzun, 2008 krizi ile birlikte, konvansiyonel gemilerden, katma değeri yüksek, yüksek teknolojik özellikleri olan gemilerin inşasına geçilmiş; kimyasal tankerlerden LPG tankerlerine, platform destek gemileri ve açık deniz römorkörlerinden modern balıkçı gemilerine; çelik tekneli yatlardan karbon elyaf yolcu gemilerine uzanan geniş bir yelpazede, yeni teknolojilerin uygulandığı gemi ve su araçları inşa edilmektedir”dedi.

HEDEF: AVRUPA’NIN BAKIM-ONARIM ÜSSÜ OLMAK

Türkiye gemi inşa sanayinde üretim ve ihracatın yarıya yakınının gerçekleştirildiği bölgenin, aynı zamanda Tuzla ile birlikte Avrupa’nın bakım onarım üssü olma yolunda ilerlediğini belirten Uzun, “Sektörümüzün olmazsa olmazı bakım onarımdır. Tuzla ve Yalova birlikte Avrupa’nın bakım onarım üssü olmak yolunda ilerliyoruz. Bizim konsantrasyonumuz küçük fakat sofistike gemiler üzerinde olmaya devam edecektir. Sektör olarak, platform destek gemileri, balıkçılık gemileri, araştırma gemileri, askeri gemiler, römorkörler, mega yatlar gibi projelere devam edeceğiz. Bu tip gemilerde kalite ve tecrübemiz ile rekabet gücümüz yüksek ve siparişçilerin ilk tercihi konumundayız” ifadelerini kullandı.

2016 VE 2017 DE ZOR GEÇECEK

2016 ve hatta 2017 yılının da tersanecilik sektörü için zor bir yıl olacağı öngörüsünü paylaşan Uzun, “Maalesef rekabet ortamı adıl değil. Bazı ülkelerde açık veya gizli destekler yüzde 20’lere varan avantaj sağlıyor. Bizler bu koşullarda kalite ve esneklik kabiliyetimiz sayesinde rekabet edebiliyoruz. Petrol fiyatının düşük seyri yeni inşa talebini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle 2015 yılı yeni inşa siparişleri alabilmek için şirketler değil ülkeler arasında kıyasıya rekabet ile geçti. 2016 ve belki 2017 yılı da, 2015 gibi zor olacak” dedi.

LOJİPORT
Editör: TE Bilişim