YA-SA’YA 3.1 MİLYAR YEN KREDİ

Ya-Sa Denizcilik Şubat ayı başında teslim alacağı gemi teslimi için, 3.1 milyar Japon Yeni kredi kullanacak. 
 
Türkiye İş Bankası’nın Japonya’dan sağladığı kredinin ilk müşterisi Ya-Sa Denizcilik oldu.  İş Bankası, Aralık ayı başında JBIC ile genel anlaşma imzalamış ve azami 10 milyar Japon Yeni tutarındaki krediyi Türk ithalatçıların orta ve uzun vadeli gemi ithalatlarının finansmanına sunmuştu. 

Ya-Sa Denizcilik Şubat ayı başında teslim alacağı gemi teslimi için, 3.1 milyar Japon Yeni kredi kullanacak. İş Bankası ile Yasa Denizcilik arasındaki kredi anlaşması 15 Ocak 2010, Cuma günü imzalandı.

Türkiye İş Bankası, Japan Finance Corporation (JFC)’ın uluslararası kolu olan ve Japonya’nın ihracatını desteklemek amacı ile kurulan Japan Bank for International Cooperation (JBIC) ile geçtiğimiz Aralık ayında bir anlaşma imzaladı. İş Bankası bu anlaşma ile Türk ithalatçılarının Japon ihracatçılardan yapacağı orta ve uzun vadeli gemi ithalatlarının finansmanı için azami 10 milyar Japon Yeni tutarında kredi imkânı sağladı.

Bu anlaşmayla İş Bankası, Türk firmalarına Japon ihracatçılar ile Japon Yeni üzerinden imzalamış oldukları kontratların yüzde 80’lik kısmı için maksimum 12 yıl vadeye kadar kredi kullanma imkânı sağlamıştı.

Japonya ile ilk gemi finansmanı

JBIC’in sadece Türkiye’de değil dünyada da yalnızca gemi finansmanına özgü kullandırdığı ilk kredi limiti olma özelliğini taşımakta olan söz konusu anlaşmadan ilk yararlanan Türk firması Ya-Sa Denizcilik, 15 Ocak 2010 tarihinde İş Bankası ile kredi sözleşmesini imzaladı.

Kullandırılacak toplam 3.1 milyar Japon Yeni tutarındaki kredi ile firmanın Japon tersanesi Mitsui Engineering & Shipbuilding Co. Ltd. tarafından inşa edilmekte olan ve Şubat ayı başında teslim alınacak “MV Yasa Kaptan Erbil” isimli, yaklaşık 56,000 Dwt’luk tek pervaneli motorlu dökme yük gemisinin alım bedeli finanse edilmiş olacak.

İş Bankası tarafından kullandırılan kredinin kaynağı, JBIC ile birlikte Japonya’nın önemli bankalarından birisi olan The Bank of Tokyo Mitsibushi UFJ, Ltd. tarafından sağlanmış olup, The Bank of Tokyo Mitsibushi UFJ, Ltd. işlemde koordinatör banka olarak da görev aldı.

 

Editör: TE Bilişim