Uğur Mengenecioğlu'nun sahibi olduğu UM Denizcilik firmasına ait Yeniköy Sepetlipınar mevkiinde bulunan UM Tersanesi'nden 9 Mart 2009 tarihinde işten çıkartılan 97 işçi, tazminatları ödenmediği için mahkemeye başvurdular. Teksif-İş Sendikası'nda bir araya gelen işçiler, "Tazminatlarımız ödenene kadar gerekirse fabrika kapısında günlerce yatarız" dediler.

UM Tersanesi'nden 9 Mart 2009 tarihinde işten çıkartılan 97 işçiye UM Tersanesi Genel Müdürü Alp Yurdakul tarafından 1-5 Nisan tarihleri arasında tazminatları ödeneceğine dair bilgi verilmişti. Hala tazminatlarını alamayan işçiler, dün Teksif-İş Sendikası'nda bir araya gelerek Türkiye Dok Gemi-İş Sendikası Genel Merkezi avukatı Hasan Erdem ile birlikte toplantı yaptılar. Kişi başına ortalama 8 bin TL alacakları olan işçiler, haklarını mahkemede aramaya karar verdiler. İşten çıkartılanlar adına bir konuşma yapan İsmet Çık, "Aramızda 3 ay ile 16 yıl kadar çalışan arkadaşlar var. 1 senelik mesailerini alamayanlar var. Tazminatlarımız hala ödenmedi. 'Daraltmaya gidiyoruz' diyerek bizleri işten çıkarttılar, şimdi aynı şirketin içinde yeni şirketler kurup işçi alıyorlar. İçimizde iş kazası sonucu yaralanan arkadaşlarımız var, onları da işten çıkarttılar. Geçtiğimiz yıl kaçak diye tamirat gemisi havuzları yıkılmıştı. Şimdi tekrar kaçak bir şekilde havuz inşa ediyorlar. Bizlerin tek isteği içeride kalan mesailerimizin ödenmesi ve işten çıkartıldığımız için hakkımız olan tazminatların bir an önce verilmesidir. Aksi takdirde fabrika önünde günlerce yatar, paramızı alana kadar bekleriz. Kiramızı ödeyemiyoruz, evin gıda ihtiyaçlarını zor karşılıyoruz. Kredi kartı borçlarımız var. Çok zor durumdayız" dedi.

UM Genel Müdürü Alp Yurdakul 9 Mart tarihinde şu açıklamayı yapmıştı: "“Tersane’de çalışan 300 işçinin brüt 2.000-2.500 TL arasındaki ücretlerini, üç aydır üretim olmamasına rağmen ödedik. Ancak ilk ve son kez olmak kaydıyla, 91 arkadaşımızı işten çıkartmak zorunda kaldık. İşten çıkartılanlara bütün yasal tazminatları ödenecektir”

Editör: TE Bilişim