Kaçak tersane mi

Bu yıl son makalenin konusu tüm dünyada ekonomik kriz çalkantıları sürerken ülkemiz için son derece önemli olan bir gemi inşa tersanemizin can damarlarının yıkılarak  "Kaçak tersane" ilan edilmesi olmamalıydı.

Ben yazacaktım ama bu felakete duyarlı birçok okurumdan mesajlar aldım. Bu mesajlardan Erol Karamancı tüm rezaleti anlatıyor ve şöyle sesleniyor:  "Lütfen bu konuya gerekli alakanızı gösterin. Devletimiz ve milli menfaatlerimiz ışığında sorunun çözülmesine yardımcı olun".

Erol Karamancı şöyle anlatıyor:  "Son günlerde gazetelerde okuduğum ve ülkemizin gemi inşa sanayisini son derece yakından ilgilendiren vahim bir olay beni size hitap etmeye ikna etmektedir. Bahsettiğim bu müessif olay, UM Deniz A.Ş. tersanesinde son yıllarda inşa edilen ve 250x50 metre ebatları ile ülkemizin 3'üncü en büyük gemi inşa kuru havuzu olan havuzun Kocaeli Belediyesi tarafından ruhsat ve imar durumu bahaneleri ile yıktırılması teşebbüsüdür.   

Hükümetimiz Türkiye'deki gemi inşa sanayisini inkişaf etmeye ve büyük tonajlı gemilerin yapımını mümkün kılacak kuru havuzların sayısını çoğaltmaya çalışırken, 'UM Deniz' tersanesinde 2006-2008 yılları arasında inşa edilen ve 250x50 metre boyutları ile ülkemizin (Pendik ve Sedef tersanelerinde bulunan kuru havuzlardan sonra) 3'üncü en büyük gemi inşa kuru havuzunun Kocaeli Belediyesi tarafından yıktırılması teşebbüsü bazı şahısların kişisel görüşlerinin ve ülkemizin çıkarları ile çekişen vasat ve inatçı yaklaşımların ekonomimizi nasıl küçülttüğü ve engellediğini çok acı veren bir şekilde göstermektedir
 
Milli servet yıkıldı

Maalesef 27 Kasım tarihinde başlanan bu müessif yıkım teşebbüsü sonucunda kuru havuzun bazı bölümleri artık önemli hasar görmüştür/yıktırılmıştır.

Ben ülkemizin ekonomisine ve gemi inşa sanayisine olan özel ilgim sebebiyle son yıllarda Türkiye'mizde gemi inşa sanayisinde kendini gösteren köklü ve esaslı gelişmeleri ve atılımları hep gurur ve mutluluk ile takip ediyordum.

Yalova Altınova, Karadeniz bölgesi, Çanakkale Gelibolu, Adana Yumurtalık'da acilen ve açılacak olan tersaneler ve onların kapasiteleri ve teknik kabiliyetleri hakkında haberleri ve verileri okurken, gemi inşa sanayiimizin ne kadar hızlı bir şekilde şimdiye kadar ulaşabileceğimizi hiç hayal etmediğimiz seviyelere ve kapasitelere nasıl ulaştığını gurur ve sevgi ile görüyordum!

Bu bakımdan bölgenin ve hatta dünya gemi inşa endüstrisinin sayılı kuru havuzlarından sayılabilen ve milli servet değerinde bir yatırımın ve teşebbüsün vasal ve inatçı sebeplerden dolayı yıktırılması girişimi bizler - Türkiye'mizi seven ve onun devamlı gelişmesini arzu eden insanlar tarafından büyük bir üzüntü ve acı ile karşılanmıştır.
 
Sorunlar aşılmalı

Benim size yöneltmek istediğim ricam ve arzum, Kocaeli Belediyesinin ülke ekonomimize, gemi inşa sanayiimizin gelişmesine, savunma sanayi olanaklarımıza ve ihracat potansiyelimize zarar veren bu yıkım girişimin durdurulmasında ve Panamax boyuttaki gemilerin inşasına müsait olan bu güzide kuru havuzumuzun kaybetmeden tüm sorunların aşılmasında yardımcı olmanızdan ibarettir. Benim arzum, Türkiye'mizden yeni kazanımlar ve gelişmeler hakkında haberler almak, umut kırıcı yıkımlar ve kayıplar hakkında değil!"

 

Editör: TE Bilişim