Tuzla’da yine ölüm

Ölümlü iş kazalarında sabıkalı olan Astaş Tersanesi’nde, yandaki tersaneden taşınmaya çalışılan vincin kopan kolu işçilerin üzerine düştü: Metin İnanır öldü, Ramazan Kocatepe de yaralandı

23 yaşındaki Metin İnanır, kopan demir parçasının başına isabet etmesi sonucu olay yerinde hayatını kaybetti.

Tuzla tersanelerindeki ölümlü iş kazalarına dün bir yenisi daha eklendi. Tersanelerdeki 134. ölüm, Selahattin Aslan olan adı “Astaş” olarak değiştirilen tersanede meydana geldi. Sabah saatlerinde seyyar kızağın kaldırılması için yürütülen çalışmalar sırasında, tersanedeki vincin bozuk olması nedeniyle hemen yanındaki Gemtiş Tersanesi’nin vinci kullanıldı.

Aradaki mesafe nedeniyle vincin kızağı taşımakta güçlük çekmesi üzerine 15-20 işçi de yerden kızağı iterek vince destek vermek istedi. Ancak bu sırada vincin “bom” tabir edilen kolu koparak işçilerin üzerine düştü. Kopan demir parçasının başına isabet etmesi sonucu işçilerden 23 yaşındaki Metin İnanır olay yerinde hayatını kaybederken, omzundan yaralanan Ramazan Kocatepe hastaneye kaldırıldı.

Taşeron işçi olarak 3 yıldır aynı tersanede çalıştığı belirlenen İnanır’ın eşinin 3 aylık hamile olduğu öğrenildi. Olayın ardından çalışmalara ara verilen tersanedeki ölümle ilgili soruşturma başlatıldı.

Ölüme davetiye

DİSK’e bağlı Liman, Tersane, Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) Başkanı Kamber Saygılı, olaya kaza denemeyeceğini söyledi. “Yan tersanedeki vincin kullanılması kesinlikle olmaması gereken bir uygulama” diyen Saygılı şöyle devam etti:
“Kazayı davet etmişler. Bile bile ölüme davetiye çıkarılmış. Sözün bittiği yer. Mühendis değil işçi arkadaşımız bile bunun yapılmayacağını bilir. Kızak kaldırılırken etrafında arkadaşlarımızın olmaması lazım. Ama kızağı itmeye çalışıyorlar. Daha fazla işçi de ölebilirdi.”

KAPATMA CEZASI VAR

Tuzla Tersaneler Bölgesi 2. Kısım’da bulunan Astaş Tersanesi işçi ölümlerine yabancı değil. İsminin Selahattin Aslan olduğu dönemde 2 işçi aynı tersanede can vermişti. 17 Şubat 2008 tarihinde oksijen tüpünün patlaması sonucu vücudunun yüzde 80’i yanan 24 yaşındaki Hasan Köse’nin ölümünden 3 ay sonra aynı tersanede İlhan Turhan adlı işçi de yüksekten düşen demir kapağın altında kalarak yaşamını yitirmişti. Bu kazalar üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri denetledikleri tersaneyi eksiklikleri gidermesi için 5 gün kapatmıştı.

Editör: TE Bilişim